stagnacija tražnje za pšenicom i kukuruzom, dok u svetu njihova cena raste

Na Produktnoj berzi prodato nešto manje od 4.000 tona robe, promet 1,4 miliona evra

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

15.4.2022 14:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Na Produktnoj berzi prodato nešto manje od 4.000 tona robe, promet 1,4 miliona evra Na Produktnoj berzi prodato nešto manje od 4.000 tona robe, promet 1,4 miliona evra
Tokom ove nedelje zabeležen je uzlazni cenovni trend svih primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Cena sojinog zrna je dostigla novi... Na Produktnoj berzi prodato nešto manje od 4.000 tona robe, promet 1,4 miliona evra

Tokom ove nedelje zabeležen je uzlazni cenovni trend svih primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Cena sojinog zrna je dostigla novi cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini, a zaključen je i prvi terminski ugovor za ovu uljaricu.

Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 3.885 tona, odnosno čak 135,46 odsto više nego prošle sedmice, čija je finansijska vrednost iznosila 163.336.910 dinara (približno 1,4 miliona evra), to jest 115,22 odsto više nego u prethodnom sedmodnevnom periodu.

Početak prolećne setve u Srbiji je u toku. S obzirom da prethodne godine hladni aprilski dani nisu išli naruku poljoprivrednim proizvođačima – što je sprečilo pravovremeno obavljanje setve – ovaj put prolećna setva je počela u optimalnom vremenskom roku. Međutim, poljoprivredne proizvođače sada zabrinjava što je površinska vlaga zemljišta znatno niža nego godinu dana ranije.

Setva primarnih poljoprivrednih proizvoda po hektaru će ovog proleća biti skuplja, naročito kod kukuruza, usled visokih cena repromaterijala. S druge strane, setvu obeležava i visoka cena žitarica i uljarica na domaćem tržištu.

Na tržištu kukuruza nije bilo bitnijih promena u odnosu na prethodni period. Tražnja je i dalje mala, a  razlog za to je privremena zabrana izvoza koja je na snazi još od 10. marta.

Foto: Pixabay.com

Kod pšenice, do srede je zabeležena pasivnost na strani kupaca. Bila je primetna veća ponuda u odnosu na tražnju. Sredinom nedelje, tržište je bilo aktivnije, a berzanski ugovori u zavisnosti od parametara kvaliteta, zaključeni su na cenovnom nivou od 35,50 do 36,00 din/kg bez PDV. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, ova žitarica je poskupela za 2,41 odsto. Iako je statistički najveći cenovni rast zabeležen kod ove žitarice, većeg interesovanja za kupovinom i dalje nema usled zabrane izvoza pšenice i brašna.

U odnosu na prethodni upoređujući podatak, soja je poskupela za 0,91 odsto. Ovakav cenovni nivo je zabeležen i prethodne godine u aprilu, kada je ova uljarica imala snažan rast cena koji je bio praćen čak i na dnevnom nivou. Statistički, od početka do sredine aprila prošle godine, zabeležila je rast cene od 17,06 odsto, dok za isti period ove godine rast iznosi 1,83 odsto.

Prva terminska ponuda soje roda 2022. godine u količini od 150 tona, sa isporukom robe od 15. septembra do 05. oktobra, realizovana je na cenovnom nivou od 640,00 evra po toni. S obzirom da je cena iznad očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju.

Kretanje cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na najvećoj merkantilnoj berzi na svetu, CME u Čikagu

Zbivanja na svetskim tržištima

Nastavlja se rast cena na globalnim tržištima usled dešavanja u Ukrajini, ali i zbog nezadovoljavajućih vremenskih prilika za ozimu pšenicu u Sjedinjenim Američkim Državama. Globalni bilansi su nategnuti i kraj sezone će biti problematičan za mnoge uvozne zemlje, gde su zalihe na najnižem nivou.

Setva kukuruza u SAD je dostigla samo dva odsto, što je isti nivo kao i prethodne nedelje, dok su učesnici na tržištu očekivali četiri procenta. U SAD je rejting useva blago povišen za ozimu pšenicu na 32 odsto dobro do odlično, u poređenju sa 30 procenata prethodne nedelje. Ipak je to i dalje na niskom nivou i rizik od nedostatka padavina podržava cene.

Izvoz soje iz SAD je ove nedelje dostigao 766.232 tone, što je u okvirima očekivanja. Kina je kupila 132.000 tona soje od SAD krajem nedelje. Na tržištu soje, ove nedelje bili su aktivni i fondovi.

  • VERA

    15.4.2022 #1 Author

    Cena zavisi od ponude i traznje. Malo je sada to poremeceno ali trziste ima mehanizme da sve to regulise.

    Odgovori

    • Bella

      18.4.2022 #2 Author

      Videcemo koliko ce se to ispratiti.

      Odgovori

  • GOCA BG

    16.4.2022 #3 Author

    Sve je ovo neizvesno zbog stanja na trzistu…

    Odgovori

  • Milovan94

    17.4.2022 #4 Author

    Dosta neizvesnosti je primetno na globalnom trzistu

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    17.4.2022 #5 Author

    Neizvesna situacija jer se stanje i trziste svakodnevno menjaju

    Odgovori

  • Maša

    18.4.2022 #6 Author

    Trenutno je neisvesno na trzistu, ne mora ovo nista da znaci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...