POZITIVNI CENOVNI TRENDOVI NA PRODUKTNOJ BERZI

Na rast cena utiče kineska tražnja i povećavanje izvoznih taksi u Rusiji

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

22.1.2021 15:02 Autor: Marko Miladinović 0

Na rast cena utiče kineska tražnja i povećavanje izvoznih taksi u Rusiji Na rast cena utiče kineska tražnja i povećavanje izvoznih taksi u Rusiji
Od početka godine se nastavljaju pozitivni cenovni trendovi najtrgovanijih berzanskih roba na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Prema zvaničnom statističkom izveštaju, ove nedelje je... Na rast cena utiče kineska tražnja i povećavanje izvoznih taksi u Rusiji

Od početka godine se nastavljaju pozitivni cenovni trendovi najtrgovanijih berzanskih roba na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Prema zvaničnom statističkom izveštaju, ove nedelje je soja bila vodeća kultura po rastu cena. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 7.899 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 324.256.800 dinara.

Rast cena kukuruza se nastavlja, pa su ugovori za kukuruz u periodu 18.-22. januar zaključivani u cenovnom rasponu od 21,50 do 22,00 din/kg, dok su ugovori za kukuruz dovezen u luku zaključivani od 22,40 do 22,70 din/kg bez PDV.

Na dalji rast cena ove žitarice verovatno će uticati zahtevi pojedinih zemalja da se reguliše izvoz kukuruza, kao što je to bio slučaj u Ukrajini.

Ukrajinska vlada razmatra mogućnost da ograniči izvoz kukuruza na 22 miliona tona, zbog straha da će jaka inostrana tražnja izazvati manjak u ovoj zemlji. Što se tiče drugih međunarodnih uticaja, masovne kineske kupovine podigle su cenu kukuruza na Robnoj berzi u Čikagu (Chicago Mercantile Exchange – CME), a takođe su zabeležene velike prodaje američkog kukuruza Japanu, Meksiku i Izraelu.

Pšenica je trgovana po jedinstvenoj ceni od 23,00 din/kg bez PDV, a na rast njene cene uticala je najnovija najava iz Ruske federacije da će tamo dodatno biti povećane već uvedene i visoke izvozne takse, i to na pedeset evra po toni, počev od prvog marta. U odnosu na prethodnu nedelju ponderisana cena pšenice je veća za 3,23 odsto.

Soja je zabeležila najveći rast početkom nedelje i najviša dostignuta cena je iznosila 60,00 din/kg, bez PDV. Krajem nedelje je došlo do blagog pada cena ove uljarice na 59,00 din/kg.  Ipak, rast cene je dosegao 6,64 procenata u odnosu na prethodnu sedmicu.

Žetva u Brazilu je počela, a kiše su stigle na čitav kontinent Južne Amerike, što je uticalo na kretanje cena najpopularnije uljarice.  Izvoz američke soje u toku prošle nedelje iznosio je preko dva miliona tona, a kupce je u dobroj meri našla na kineskom tržištu.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...