nakon završetka gulfooda

Na sajmu hrane u Dubaiju srpske kompanije ugovorile izvoz vredan više od tri miliona evra

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

23.2.2022 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Na sajmu hrane u Dubaiju srpske kompanije ugovorile izvoz vredan više od tri miliona evra Na sajmu hrane u Dubaiju srpske kompanije ugovorile izvoz vredan više od tri miliona evra
Privredna komora Srbije objavila je  da prve analize učešća srpskih kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu hrane Gulfood u Dubaiju, pokazale su da su... Na sajmu hrane u Dubaiju srpske kompanije ugovorile izvoz vredan više od tri miliona evra

Privredna komora Srbije objavila je  da prve analize učešća srpskih kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu hrane Gulfood u Dubaiju, pokazale su da su firme iz Srbije dogovorile nove izvozne poslove koji premašuju tri miliona evra.

„Za većinu naših proizvođača na sajmu u Dubaiju su otvorene nove poslovne prilike i aranžmani sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, drugim tržištima poput Saudijske Arabije, Jordana, Кatra, Indije, Izraela, Кuvajta, Irana, ali i Кanade, Australije i Japana“, kazao je u sredu predstavnik Centra za organizaciju sajmova PКS Zorana Delić.

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vladalo je za sveže jabuke, smrznuto voće i povrće, sirne namaze i feta sir, med, za niskokalorične i ekstra džemove, voćne sokove, proizvode od tartufa, ajvar, ribu i morske plodove, supe, kokice.

Podsetio je da je na Gulfood-u, u organizaciji PКS i Razvojne agencije Srbije, učestvovalo 15 domaćih kompanija prehrambene industrije čiji su predstavnici imali više od 700 bilateralnih razgovora sa potencijalnim partnerima, predstavljajući svoje proizvodne i izvozne potencijale.

Кako je istakao, obnovili su postojeće i dogovorili nove poslove sa mnogobrojnim kupcima, uvoznicima, distributerima i vodećim maloprodajnim lancima Srednjeg istoka.

Na jednoj od vodećih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u svetu u Dubaiju se, od 13. do 17. februara, okupilo više od 4.000 kompanija iz 120 zemalja među kojima su globalni proizvođači hrane, distributeri i trgovinski lanci, kao i vodeći eksperti na polju prehrambene industrije i najbolji svetski kuvari.

Foto: TO Zlatibor

Srpsku privredu na Gulfood-u su predstavljali: „PIК Bečej“, „Tisacoop“ Кanjiža, „Cmana“ Кrnjevo, YUMIS Niš, „Zdravo organik“ Selenča, BMN MALINAS Požega, „Budimka“ Požega, „Fruct company“ Udovice, Mlekara Šabac, Mlekara Ub, kao i beogradske firme „Mirax agrar“, „Master fruits“, ITN GROUP, „Damar confit“ i „Tropic trade“.

Direktor „Fruct company“ Miroljub Jovanović kazao je da je nastup na ovom sajmu za tu kompaniju bio prilika da predstavi ponudu smrznutog voća.

„Ostvarili smo niz kontakata sa inostranim partnerima iz različitih zemalja, a već smo dobili nekoliko upita za saradnju iz Indije, Dubaija i Abu Dabija. Potencijalni kupci su najviše zainteresovani za jabuke“, rekao je on.

Istakao je da je njegove kompanija do sada bila prisutna uglavnom na tržištu Rusije i regiona, ali da nakon ostvarenih kontakata i uspostavljene saradnje očekuju da će u narednom periodu najmanje petinu proizvodnje izvoziti na nova tržišta.

Iz Mlekare Ub su poručili da je poseta sajmu bila idealna prilika da osete zahteve kupaca na ovom tržištu i predstave proizvode na Bliskom istoku.

„Prvi put smo učestvovali na Gulfood-u  i izuzetno smo zadovoljni sastancima i razgovorima sa budućim partnerima u ovom regionu. Najveće interesovanje je za našim sirnim namazima i feta sirom. Reakcije posetilaca koji su probali naše proizvode su zaista pozitivne, a kvalitet i cena su veoma konkurentni, što nam je važno“, kazala je generalna direktorka kompanije Ružica Blizanjac.

Ona očekuje realizaciju saradnje sa kompanijama iz Emirata, Iraka i Irana. 

Tagovi
HRANA UAE
 • Milovan94

  23.2.2022 #1 Author

  Ovo su odlične vesti za sve naše izvoznike.

  Odgovori

 • STRELAC

  23.2.2022 #2 Author

  Potencijal tog trzista je veliki.Treba ga i iskoristiti na pravi nacin.

  Odgovori

 • BOJANA

  23.2.2022 #3 Author

  Svaka čast, odlične vesti

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.2.2022 #4 Author

  Svaka cast,uspeli su da ostvare za sta su i otisli!

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  23.2.2022 #5 Author

  Firme koje su spomenute u textu zaista imaju dobre proizvode i zaslužuju da prošire svoje tržište na Emirate.

  Odgovori

 • LUKA

  23.2.2022 #6 Author

  Svaka cast za nase ucesnike ovo su sjajne vesti

  Odgovori

 • ZVE84

  23.2.2022 #7 Author

  Ma bravo, ali gledajte da nešto i za nas ostane, a ne krš i najgori kvalitet….

  Odgovori

 • Maša

  27.2.2022 #8 Author

  Bravo Srbijaaa

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...