Srbija treća zemlja na svetu koja može da plasira svoj sadni materijal na tržište EU

Sadnica leske u izvozu dostiže i duplo veću cenu

AgrobiznisBiznisEUSrbija

23.2.2022 10:49 Autor: Julijana Vincan 5

Sadnica leske u izvozu dostiže i duplo veću cenu Sadnica leske u izvozu dostiže i duplo veću cenu
Nakon Japana i Australije, Srbija je postala treća zemlja na svetu koja može da izvozi sadnice leske na teritoriju Evropske unije (EU). U Srbiji... Sadnica leske u izvozu dostiže i duplo veću cenu

Nakon Japana i Australije, Srbija je postala treća zemlja na svetu koja može da izvozi sadnice leske na teritoriju Evropske unije (EU).

U Srbiji trenutno sadnica leske košta od 150 dinara (oko 1,27 evra) do 250 dinara (2,12 evra) za žbunasti lešnik, odnosno od 480 dinara (četiri evra) do 600 dinara (oko pet evra) za kalemljeno stablo. Pretpostavka rasadničara je da bi izvozna cena mogla da bude oko pet do šest evra.

Ova tema mogla bi da bude vrlo aktuelna u narednom periodu, posebno zbog najave da se uskoro očekuje i odluka o izvozu sadnica ostalog koštunjavog voća.

„To je odlična vest. Izvozio sam ranije sadnice za Grčku, još dok smo živeli u Jugoslaviji. Nažalost, za Hrvatsku nećemo moći nikada direktno da izvozimo, već će to jedino biti moguće preko Italije i njihovih rasadnika. Sama odluka da možemo da izvozimo sadnice leske u zemlje EU predstavlja boljitak“, objašnjava za Biznis.rs Zvezdan Stefanović iz rasadnika „Polis“, iz sela Konjuh kod Kruševca.

Prema njegovim rečima, zna se da bi cena sadnica leski u izvozu bila između pet i šest evra, kada je reč o kalemljenom lešniku, dok bi žbunasti bio oko dva do tri evra.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„U EU su te sadnice dosta skuplje, ali mi možemo da idemo po ovoj ceni, kako bismo privukli njihovu pažnju. Međutim, u Srbiji nema mnogo proizvođača sadnica leski, pošto se one veoma teško proizvode. Zato imamo oko 50.000 žbunastog i oko 50.000 stabala kalemljenog lešnika na godišnjem nivou„, naglasio je naš sagovornik.

Evropskoj uniji je, smatra Stefanović, zapravo interesantan samo kalemljeni lešnik (u formi stabla), dok ih žbunasti ne interesuje previše.

„Očekujemo bolju prodaju sadnica. U izvozu za krajnjeg kupca sadnica bi koštala isto pet evra plus cena transporta i ostalih troškova. Izvozili smo do sada u Grčku i Bosnu i Hercegovinu. Dosta zavisi od toga kako ćemo ući u celu ovu priču, jer gorivo je sve skuplje i skuplje, kalemara ima sve manje, ali pokušaćemo da opstanemo na tržištu i budemo konkurentniji u odnosu na druge zemlje“, izjavio je za naš portal rasadničar Stevan Savić iz lazarevačkog rasadnika „Argus“.

Da podsetimo, Srbija je odlukom Evropske komisije postala jedna od prvih zemalja koje su uspele da pripreme obimne materijale, koji su podrazumevali i prikupljanje svih naučnih i tehničkih podataka ikada objavljenih po pitanju štetnih organizama vezanih za lesku, uključujući i sistem organizacije kontrola, kao i izveštaje o registraciji pesticida.

Ministarstvo poljoprivrede naglasilo je i da je ovo druga dozvola koju je Srbija pojedinačno dobila, nakon dobijanja iste za sadni materijal jabuke 2020. godine. Prema navodima resornog ministarstva, odobravanje izvoza od izuzetnog je značaja za sve srpske rasadničare, a posebno za one iz Rasinskog okruga, sa teritorije Grada Šapca i iz Zapadnobačkog okruga, koji su učestvovali u pripremi dokumentacije koja je predata EK.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...