inicijativa da pregovori obuhvate i ukrajinsku pšenicu

Da li je na pomolu dogovor Rusije, Turske i Katara o izvozu žitarica?

Svet

20.8.2023 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Da li je na pomolu dogovor Rusije, Turske i Katara o izvozu žitarica? Da li je na pomolu dogovor Rusije, Turske i Katara o izvozu žitarica?
U Budimpešti bi, navodno, već ovih dana Rusija, Turska i Katar mogli da sklope novi sporazum o izvozu žitarica, navodi nemački Bild, pozivajući se... Da li je na pomolu dogovor Rusije, Turske i Katara o izvozu žitarica?

U Budimpešti bi, navodno, već ovih dana Rusija, Turska i Katar mogli da sklope novi sporazum o izvozu žitarica, navodi nemački Bild, pozivajući se na intenzivnu letnju prepisku ruskog i turskog ministarstva spoljnih poslova o „pšeničnoj temi“, prenosi Seebiz.

Ruske vlasti nisu dale nikakve službene izjave o tom pitanju, premda Bild navodi da je u Budimpeštu već stigao šef ruske pokrajine Tatarstana Rustam Minihanov, a predviđa se čak i dolazak turskog predsednika Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan).

Prema pisanju nemačkog časopisa, sporazum bi trebalo da obuhvati „izvoz ruskog žita i veštačkog đubriva“, pre svega u Afriku, a turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan želi da se obnovi Crnomorski pšenični sporazum, iz kojeg je Rusija u julu samoinicijativno izašla, te da i novi sporazum obuhvata nesmetani izvoz ukrajinske pšenice.

Kako govore insajderi, Turska bi bila organizator dostave pšenice, a Katar – sponzor. Turska želi da u novi sporazum budu uključene i Ujedinjene nacije.

Doduše, jedan turski list, pozivajući se na izvore u turskom ministarstvu odbrane, navodi da Turska „ne radi na alternativama sporazumu o žitu“. No, istovremeno, zvanična Ankara potvrđuje da će komercijalnim brodovima i onima za prevoz žita omogućiti siguran prolaz kroz Bosfor i Dardanele, piše Jutarnji list.

  • HANA

    20.8.2023 #1 Author

    Udružuju se. Pametno.

    Odgovori

  • colorida_cielo

    20.8.2023 #2 Author

    Rusija na ovaj način širi svoj uticaj na Afrički kontinent i održava svoju ekonomiju stabilnom. Dok sa druge strane Afrika polako prestaje da zavisi od Evropskog kapitala.

    Odgovori

  • MAXMAD

    20.8.2023 #3 Author

    Po ko zna koji put pokušavaju.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    20.8.2023 #4 Author

    Videcemo,svima bi bilo od koristi…

    Odgovori

  • ZVONČICA

    20.8.2023 #5 Author

    Sve tri jake zemlje,tako i treba

    Odgovori

  • MAJA

    20.8.2023 #6 Author

    Tesko ce do dogovora doci

    Odgovori

  • HRKALOVICKA

    20.8.2023 #7 Author

    Pametne poteze povlace

    Odgovori

  • PIKSI

    20.8.2023 #8 Author

    Nadamo se lepoj saradnji

    Odgovori

  • SENSEI

    21.8.2023 #9 Author

    A naša lepa Srbija nema ni potrebe da bilo šta uvozi…

    Odgovori

  • Gaga

    27.8.2023 #10 Author

    Bice valjda sve dobro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...