novi presek stanja centralne banke crne gore

Na spisku još 43 preduzeća sa blokiranim računima

BankeNovacRegionVesti

1.10.2021 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Na spisku još 43 preduzeća sa blokiranim računima Na spisku još 43 preduzeća sa blokiranim računima
Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je u petak novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalaze 43 kompanije više nego na... Na spisku još 43 preduzeća sa blokiranim računima

Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je u petak novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalaze 43 kompanije više nego na prethodnom.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mesečno, nalazi se 19.080 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.700 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u, prenosi crnogorska agencija Mina.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku meseca, sa presekom stanja na poslednji dan u mesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

U periodu od jula 2012. godine, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od deset hiljada evra u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Imena kompanija se objavljuju na sajtu CBCG, www.cbcg.me, a u cilju obezbeđivanja pune nepristrasnosti objavljuju se po azbučnom redu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...