GM ostvario dobre rezultate prodaje, Toyota u zaostatku u SAD

Na tržištu automobila snabdevanje više nije problem, već rastuće kamatne stope

NovacSvetU fokusuVesti

4.10.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na tržištu automobila snabdevanje više nije problem, već rastuće kamatne stope Na tržištu automobila snabdevanje više nije problem, već rastuće kamatne stope
Sve više novih automobila i kamiona konačno dolazi kod trgovaca u prodajna mesta i deluje da su problemi u lancima snabdevanja iza nas, a... Na tržištu automobila snabdevanje više nije problem, već rastuće kamatne stope

Sve više novih automobila i kamiona konačno dolazi kod trgovaca u prodajna mesta i deluje da su problemi u lancima snabdevanja iza nas, a proizvođači automobila povećavaju fabričku proizvodnju. Međutim, sada rastuće kamatne stope i drugi ekonomski pritisci počinju da umanjuju raspoloženje potrošača za kupovinu automobila.

Nekoliko velikih proizvođača automobila prijavilo je pad prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama u trećem kvartalu jer su nivoi zaliha i dalje pod pritiskom, uprkos izvesnom poboljšanju poslednjih meseci, piše Wall Street Journal.

General Motors (GM) je zabeležio skok od 24 odsto u prodaji u SAD u trećem kvartalu pošto je dostupnost njegovih vozila porasla nakon što je prošle godine bila neproporcionalno pogođena ograničenjima u lancu snabdevanja koja su rezultat zatvaranja u Aziji u vezi sa pandemijom virusa Covid-19. GM je nadmašio japanskog proizvođača automobila Toyota Motor Corp u SAD u istom tromesečju, ali analitičari i investitori su zabrinuti da će sumornija ekonomska slika dovesti do pada prodaje automobila.

GM je saopštio da je prodao 555.580 vozila, 24 odsto više nego prošle godine kada je manjak zaliha pogodio prodaju, a u isto vreme Toyotina prodaja je pala za 7,1 odsto, na 526.017 vozila u istom periodu. GM je nadmašio Toyotu za oko 80.000 vozila u prvih devet meseci ove godine.

Podsetimo, Toyota je 2021. godine nadmašila GM u prodaji za oko 110.000 vozila, i to je bio prvi put od 1931. godine da GM nije predvodio američku automobilsku industriju u prodaji.

Prodaja novih vozila u SAD u septembru je završila na 1,11 miliona jedinica, sa godišnjom stopom prodaje od 13,49 miliona, prema podacima Wards Intelligencea.

Do sada je nedostatak automobila zbog poremećaja u snabdevanju doveo do toga da su potrošači spremniju da daju više novca, što je svakako išlo u korist proizvođačima automobila, ali i prodavcima koji su uveliko povlačili svoje popuste poslednje dve godine.

Ali analitičari sada upozoravaju da bi potražnja mogla da oslabi u narednim kvartalima jer rastuće kamatne stope obeshrabruju potrošače da plaćaju više novca za automobile i kamione u narednim mesecima, piše Reuters.

„Oprezni smo optimisti. Postoji mnogo negativnog raspoloženja potrošača na tržištu”, rekao je Rendi Parker (Randy Parker), izvršni direktor Hyundai Motor North America, u intervjuu Reutersu pošto je ovaj proizvođač automobila prijavio rast prodaje vozila od tri procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...