problemi u lancu snabdevanja remete planove japanske auto-kompanije

Toyota smanjila cilj proizvodnje zbog nedostatka poluprovodnika

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

30.9.2022 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Toyota smanjila cilj proizvodnje zbog nedostatka poluprovodnika Toyota smanjila cilj proizvodnje zbog nedostatka poluprovodnika
Toyota Motor je u petak snizila svoj oktobarski cilj proizvodnje za 6,3 odsto na oko 750.000 vozila zbog nedostatka poluprovodnika. Najava dolazi otprilike nedelju... Toyota smanjila cilj proizvodnje zbog nedostatka poluprovodnika

Toyota Motor je u petak snizila svoj oktobarski cilj proizvodnje za 6,3 odsto na oko 750.000 vozila zbog nedostatka poluprovodnika.

Najava dolazi otprilike nedelju dana nakon što je najveći svetski proizvođač automobila po prodaji objavio svoj cilj proizvodnje od oko 800.000 vozila širom sveta za sledeći mesec, produbljujući zabrinutost da će nedostatak čipova nastaviti da zaustavlja proizvodnju u drugoj polovini finansijske godine do 31. marta, prenosi Reuters.

Japanski proizvođač automobila je, međutim, u petak rekao da se njegov cilj proizvodnje vozila od 9,7 miliona za tekuću finansijsku godinu nije promenio. Kompanija je takođe saopštila da će obustaviti proizvodnju na nekim proizvodnim linijama u Japanu na deset dana.

Toyota je u četvrtak saopštila da je njena globalna proizvodnja vozila skočila za 44,3 odsto na godišnjem nivou u avgustu, što je prvo povećanje od marta, jer se sektor oporavio od pandemije Covid-19 i povećao proizvodni kapacitet.

Međutim, navodi se da su izgledi i dalje neizvesni zbog globalne nestašice čipova i kontinuiranih epidemija Covid-19.

Toyotin rival Honda Motor Co je prošle nedelje saopštio da će smanjiti proizvodnju automobila do 40 odsto u dve japanske fabrike početkom oktobra zbog zastoja u tekućem lancu snabdevanja i logističkih problema.

  • Tina

    30.9.2022 #1 Author

    Moraju svi delovi da postoje za bilo koji proizvod. I realno je da ne mogu da ostvare zacrtane ciljeve

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.9.2022 #2 Author

    Lanac snadbevanja remeti rad i rokove,tesko da ce se bilo sta normalizovati do kraja godine…

    Odgovori

  • kaćica

    30.9.2022 #3 Author

    Pametno razmisljaju

    Odgovori

  • MAJA

    1.10.2022 #4 Author

    Sve vuce jedno drugo i manja proizvodnja

    Odgovori

  • Kristina

    1.10.2022 #6 Author

    Korisno

    Odgovori

  • TATJANA

    2.10.2022 #7 Author

    Sve je poremeceni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...