Svetski lider automobilske industrije oslabio u drugom kvartalu

Pad profita kompanije Toyota za 42 odsto

AutomobiliNovacSvetVesti

4.8.2022 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad profita kompanije Toyota za 42 odsto Pad profita kompanije Toyota za 42 odsto
Japanska Toyota prijavila je pad operativnog profita od 42 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, jer se najveći svetski proizvođač automobila borio sa rastućim... Pad profita kompanije Toyota za 42 odsto

Japanska Toyota prijavila je pad operativnog profita od 42 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, jer se najveći svetski proizvođač automobila borio sa rastućim troškovima sirovina i ograničenjima proizvodnje izazvanim blokadom u Kini, zbog širenja korona virusa.

Toyota je ostvarila 4,3 milijarde dolara operativnog profita u drugom tromesečju, dok je profit u istom periodu prošle godine bio 7,4 milijarde dolara. Proizvodnja je takođe pogođena nedostatkom čipova, što je globalno usporilo automobilsku industriju. Toyota je tri puta tokom drugog kvartala smanjivala ciljeve proizvodnje, prenosi Financial Times.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Toyota od početka godine/Izvor: TradingView

Analitičari S&P Global Market Intelligence očekivali su da će operativni profit japanske kompanije u drugom kvartalu iznositi nešto više od 6,1 milijardu dolara. Nakon objavljivanja kvartalnog izveštaja vrednost akcija kompanije Toyota oslabile su za 3,9 odsto.

Uprkos kvartalnom padu profita, Toyota je povećala svoju prognozu neto godišnje dobiti za 740 miliona dolara. Kompanija je takođe saopštila da su izgledi za proizvodnju pozitivniji u drugoj polovini godine, kao i da ostaje pri svom planu da do marta 2023. godine proizvede 9,7 miliona vozila.

Uprkos problemima, Toyota je prodala više vozila od Volkswagena tokom prvih šest meseci tekuće godine, što znači da je zadržala status lidera globalne prodaje treću godinu zaredom. Proizvodnja Toyote bila je za 10 odsto manja od planirane u ovoj godini, prenosi Al Jazeera.

  • GOCA BG

    5.8.2022 #1 Author

    S obzirom na situaciju,nista iznenadjujuce…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...