NACIONALNI KONVENT O EKONOMSKIM REFORMAMA U fokusu poljoprivreda, ekologija i digitalizacija

AnalizaEUSrbijaU fokusuVesti

19.1.2021 13:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NACIONALNI KONVENT O EKONOMSKIM REFORMAMA U fokusu poljoprivreda, ekologija i digitalizacija NACIONALNI KONVENT O EKONOMSKIM REFORMAMA U fokusu poljoprivreda, ekologija i digitalizacija
Članovi Međusektorske radne grupe Nacionalnog konventa za praćenje Programa ekonomskih reformi (Economic Reform Program – ERP), učestvovali su u raspravi o strukturnim reformama sa... NACIONALNI KONVENT O EKONOMSKIM REFORMAMA U fokusu poljoprivreda, ekologija i digitalizacija

Članovi Međusektorske radne grupe Nacionalnog konventa za praćenje Programa ekonomskih reformi (Economic Reform Program – ERP), učestvovali su u raspravi o strukturnim reformama sa Ministarstvom finansija i drugim resornim ministarstvima.

Kako je istaknuto, Nacionalni konvent naglašava da je neophodno navesti izvore finansiranja strukturnih reformi, kao i procenjenu vrednost projekta (uključujući i kredite, donacije, sopstvena sredstva) kako bi finansiranje strukturnih projekata bilo dostupno javnosti. Procenjeni troškovi sprovođenja strukturnih reformi i predviđeni izvori njihovog finansiranja nisu navedeni ni za jednu strukturnu reformu. U tom smislu potrebno je intezivirati uvođenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i profesionalizaciju menadžmenta.

Foto: Tanjug

Raspravljalo se o agrarnom budžetu, gde je naglašeno da predloženi nacrt ERP konstatuje da oko 70 odsto nacionalnog agrarnog budzeta čine subvencije koje često ne daju razvojne efekte. Preporuka je da ERP predvidi suštinsku, sveobuhvatnu reformu agrarnog budžeta kroz usvajanje nacionalne agrarne politike i unapređenje usklađenosti domaćih agrarnih politika sa Zajedničnom agrarnom politikom EU.

Unapređenje ruralne insfratrukture treba da bude prioritet u rešavanju gorućih problema ruralnih sredina, i podstiče mlade da ostanu na selu. Na sastanku je rečeno da će ruralna infrastruktura biti finansirana iz programa IPARD III, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja ove godine. U nacrtu ERP nema neophodnih mera podrške lokalnim samoupravama u segmentu ruralne infrastrukture.

Naglašena je i važnost razmene znanja između akademskog sektora i proizvođača, koja je prepoznata u delu analiza, ali ne postoji kao mera ili aktivnost u delu strukturnih reformi. Sugestija je da se u ERP predvide mere podrške transferu znanja, što doprinosi konkurentnosti poljoprivrede i ruralne ekonomije.

Ekologija
Foto: Pixabay.com

Neke reforme važne za oblast životne sredine nisu ni ove godine navedene. „Uspostavljanje održivog sistema finansiranja zaštite životne sredine procenjeno je da, iako je veoma značajna reforma, ipak predstoje očekivana nova dešavanja koja će biti uključena u narednom ciklusu“. Nedostaje bolje objašnjenje koja su to nova dešavanja i šta se uopšte uradilo u proteklom periodu u vezi sa ovom reformom.

Važna odlika najnovije verzije ERP je da su skoro sve struкturne reforme podređene digitalizaciji. U oblasti digitalizacije naglašeno je da Srbija mora da uhvati korak kada je reč o projektima „Pametnih gradova-Smart City“ gde primetno zaostajemo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...