Usled popuštanja tenzija na Bliskom istoku i smanjene potražnje

Nafta naglo pojeftinila

SvetVesti

15.10.2024 16:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nafta naglo pojeftinila Nafta naglo pojeftinila
Cene nafte nastavile su da padaju u utorak jer su se umanjili strahovi od eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Referentna nafta Brent pojeftinila je... Nafta naglo pojeftinila

Cene nafte nastavile su da padaju u utorak jer su se umanjili strahovi od eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Referentna nafta Brent pojeftinila je pre podne za oko 5,3 odsto na 73,34 dolara po barelu, pre nego što se cena delimično vratila na oko 74,45 dolara za barel. Reč je o padu cene od skoro 10 odsto u odnosu na nedavni vrhunac od 81,16 dolara prošle nedelje.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) takođe je značajno opala u utorak, za više od četiri odsto na oko 70,70 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta Oil Price.

Analitičari pripisuju pad izveštajima da je Izrael saopštio američkim zvaničnicima da će, u slučaju napada na Iran, gađati samo vojne ciljeve, a ne naftne ili nuklearne objekte.

Dodatni razlozi za pad cena su znakovi smanjene potražnje uključuju nedavne razočaravajuće podatke o inflaciji i trgovini u Kini, kao i prognuzu OPEC-a od ponedeljka da će rast globalne potražnje biti manji nego što se očekivalo ove i sledeće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.