Rusi koriste relativno povoljne bankarske uslove

Nagli porast broja kredita za kupovinu automobila u Rusiji

SvetVesti

16.8.2023 14:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nagli porast broja kredita za kupovinu automobila u Rusiji Nagli porast broja kredita za kupovinu automobila u Rusiji
Broj izdatih kredita za kupovinu automobila u Rusiji popeo se na 86.600 u julu, što je za 14,8 odsto više nego u junu. Ujedno,... Nagli porast broja kredita za kupovinu automobila u Rusiji

Broj izdatih kredita za kupovinu automobila u Rusiji popeo se na 86.600 u julu, što je za 14,8 odsto više nego u junu. Ujedno, to je najviši mesečni broj kredita od početka prošle godine, saopštio je ruski Nacionalni kreditni biro.

Broj kredita za kupovinu automobila porastao je za 86,1 odsto u odnosu na jul prošle godine kada je izdato 47.700 kredita. Kreditni biro naveo je da je veliki rast posledica radikalnog pada izdavanja kredita za automobile u proleće prošle godine, nakon čega je usledio njegov oporavak, prenosi Komersant.

Prema podacima Biroa, prošlog meseca najviše kredita za kupovinu automobila izdato je u Moskvi, Moskovskoj oblasti i Sankt Peterburgu, a zatim u Tatarstanu i Krasnodarskoj teritoriji. Najveći rast izdavanja auto-kredita zabeležen je u Belgorodskoj oblasti (39,4 odsto), dok je u Moskvi rast bio 15 odsto, a u Sankt Peterburgu 18 procenata.

Kamatne stope u ruskim bankama na kredite za kupovinu automobila sa periodom otplate dužim od tri godine, prvi put od 2021. godine bile su niže od 14 odsto. U pozadini kontinuiranog deficita na tržištu automobila, bankari su mogli da snize kamatne stope bez gubitka poslovne marže.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...