POSLE VESTI DA VAKCINE OVE KOMPANIJE DELUJU I PROTIV NOVOG SOJA

Nagli rast vrednosti akcija Moderne

BerzaNovacSvetVesti

26.1.2021 11:16 Autor: Marko Miladinović

Nagli rast vrednosti akcija Moderne Nagli rast vrednosti akcija Moderne
Američka farmaceutska kompanija Moderna potvrdila da njena cepiva efikasno deluju i protiv novog, zloglasnog soja virusa Covid-19.  Ova vest je delovala kao “finansijska injekcija”... Nagli rast vrednosti akcija Moderne

Američka farmaceutska kompanija Moderna potvrdila da njena cepiva efikasno deluju i protiv novog, zloglasnog soja virusa Covid-19.  Ova vest je delovala kao “finansijska injekcija” za vrednost njenih akcija, imajući u vidu da su jučerašnje berzansko trgovanje završile na nivou višem za 12,20 odsto u odnosu na prethodni dan.

U pitanju su, doduše, rani rezultati laboratorijskog testiranja vakcine na novi soj, unutar same farmaceutske kuće. Međutim, iz Moderne su istakli i da rade na novoj varijaciji vakcine. U neobičnoj tržišnoj utakmici međunarodnih proizvođača vakcina protiv korona virusa, Moderna je bila prva koja se oglasila o novom soju, a investitori su reagovali više nego pozitivno.

U ovom trenutku tržišna kapitalizacija kompanije procenjena je na 58.169 milijardi dolara, a u poslednjih 12 meseci njene akcije porasle su za izuzetnih 546,44 procenta.

Kretanje cena akcije Moderne u proteklih šest meseci/PrintScreen Tradingview

Sadašnja cena akcije od oko 147 dolara i dalje je ispod rekordnih 177 dolara postignutih prvog decembra, posle objave uspešnog testiranja i lansiranja vakcine u promet.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.