poslovne banke podržale inicijativu cbcg

Najavljene niže kamatne stope na kredite za stanovništvo u Crnoj Gori

RegionVesti

13.3.2024 17:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najavljene niže kamatne stope na kredite za stanovništvo u Crnoj Gori Najavljene niže kamatne stope na kredite za stanovništvo u Crnoj Gori
Banke će tokom marta, a neke već od naredne sedmice, ponuditi niže kamatne stope na kredite građanima, dogovoreno je danas na sastanku guvernerke Centralne... Najavljene niže kamatne stope na kredite za stanovništvo u Crnoj Gori

Banke će tokom marta, a neke već od naredne sedmice, ponuditi niže kamatne stope na kredite građanima, dogovoreno je danas na sastanku guvernerke Centralne banke (CBCG) Irene Radović i uprave banaka koje posluju u Crnoj Gori.

„Imajući u vidu izazove sa kojima se suočavaju crnogorski građani i sa namerom da doprinese očuvanju njihovog životnog standarda, CBCG je pokrenula, a poslovne banke podržale, inicijativu za snižavanje kamatnih stopa na kredite za građane“, navodi se u saopštenju CBCG, prenosi Mina.

Radović je kazala da veruju da će, osim povoljnosti za građane, ponuđene kreditne linije sa nižim kamatnim stopama podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cenovne politike banaka.

Predsednik Udruženja banaka Crne Gore (UBCG) i predsednik uprave Erste banke, Aleksa Lukić, iskazao je zadovoljstvo inicijativom CBCG i istakao da su sve banke podržale ovu akciju, želeći da osnaže poverenje svojih klijenata i potvrde svoju društvenu odgovornost.

Kao predstavnik uprave Erste banke, Lukić je saopštio da će ova banka ponuditi novi set proizvoda po izuzetno povoljnim kamatnim stopama, poput kredita za mlade bračne parove koji rešavaju svoje stambeno pitanje po kamatnoj stopi od 3,99 odsto.

CBCG
Centralna banka Crne Gore/Foto: Wikipedia.org

„Takođe ćemo obezbediti atraktivnije kamatne stope za penzionere, čak 1,5 odsto niže od postojećih, dok će svim građanima biti ponuđeni potrošački krediti obezbeđeni hipotekom po kamatnoj stopi od 5,99 odsto u odnosu na trenutnih 6,79 odsto“, precizirao je Lukić.

Predsednik uprave Crnogorske komercijalne banke (CKB), najveće banke na crnogorskom tržištu, Tamaš Kamaraši, kazao je da će ta banka partnerski podržati svaki predlog koji može doprinijeti dobrobiti građana i zajednice.

On je dodao da će CKB banka već u martu mladima do 30 godina ponuditi stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom i do 4,49 odsto, dok će za ostale klijente zadržati najdužu ročnost, najbolju fiksnu kamatnu stopu i uslove osiguranja.

U delu gotovinskih kredita, CKB banka će kreirati posebnu ponudu za ročnosti do šest godina i uporedo pripremiti niz novih povoljnosti za penzionere.

Predsednik uprave NLB banke, Martin Leberle, istakao je da će se rezultati sastanka osetiti već od naredne sedmice, kada će ta banka ponuditi niže kamatne stope na proizvode namenjene građanima, koji uključuju stambene i gotovinske kredite.

 • AJA

  13.3.2024 #1 Author

  Lepa vest za stanovnistvo u Crnoj Gori.

  Odgovori

 • MARAMACA

  18.3.2024 #2 Author

  Zlu ne trebalo… ali lepa vest

  Odgovori

 • LEA

  24.3.2024 #3 Author

  Lepe vesti zaista

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...