Delta varijanta korona virusa poharala berze

Najgori dan ove godine na Wall Streetu

BerzaNovacSvetVesti

20.7.2021 09:35 Autor: Vladimir Jokanović

Najgori dan ove godine na Wall Streetu Najgori dan ove godine na Wall Streetu
Ključni indeksi na berzi Wall Street pretrpeli su najveći pad u ovoj godini nakon što se delta varijanta korona virusa raširila po svetu. Industrijski... Najgori dan ove godine na Wall Streetu

Ključni indeksi na berzi Wall Street pretrpeli su najveći pad u ovoj godini nakon što se delta varijanta korona virusa raširila po svetu. Industrijski Dow Jones indeks zabeležio je najgoru sesiju od oktobra 2020. godine, izgubivši više od dva odsto vrednosti.

Izveštaji o sve većem broju zaraženih gurnuli su Nasdaq i S&P500 do njihovog najvećeg pada u poslednja dva meseca, a referentne prinose FED do najvećeg pada u poslednja tri meseca, prenosi Yahoo Finance. Vrednost tehnološkog indeksa Nasdaq pala je za više od jedan odsto, a S&P500 za više od 1,5 procenata.

Loše raspoloženje nadvladalo je iščekivanje izlaska na berzu kompanije Robinhood, koja je u ponedeljak predala svoj prospekt u vrednosti 35 milijardi dolara. Strah od delta varijante Covid-19 zasenio je očekivanja tržišta za ovonedeljnu seriju zarada Netflixa i kompanije Johnson&Johnson.

Izvor: Google

Analitičari ocenjuju da novi talas širenja korona virusa neće imati veliki uticaj na industriju, ali će značajno uticati na usluge i takozvano slobodno vreme, kao i na ponovna otvaranja. Berze u Evropi takođe su imale loš dan zbog nemogućnosti glavnih ekonomija da se vrate u normalu.

Panevropski Stoxx600 indeks izgubio je 1,8 odsto vrednosti, a akcije AirBusa pale su za 6,38 procenata. Nemački DAX izgubio je 1,9 procenata vrednosti, dok je francuski CAC40 pao za dva procenta.

Foto: Tanjug/AP

„Dan slobode“ u Velikoj Britaniji, kako je simbolično nazvan dan ukidanja ograničenja i otvaranje pabova i noćnih klubova na Ostrvu, protekao je u znaku odlaska premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) u karantin zbog kontakta sa zaraženom osobom. Londonski FTSE100 indeks izgubio je 1,9 odsto vrednosti.

Analitičar televizije CNBC Džim Kramer (Jim Cramer) ocenio je da se tržišna euforija privodi kraju nakon što su Wall Street sustigle neobuzdane špekulacije. „Špekulanti nisu još u potpunosti slomljeni, ali blizu smo“, naveo je Kramer.

broker
Foto: Tanjug/AP

Američki berzanski fjučersi porasli su u utorak ujutro (CET) zajedno sa akcijama u Evropi, a investitori su se fokusirali na izveštaje o zaradama preduzeća u drugom kvartalu. Stoxx600 ojačao je za 0,86 odsto i tako prekinuo četvorodnevni negativni niz, prenosi Bloomberg.

Analitičari JPMorgan naveli su da bi trenutne brige investitora zbog delta soja korona virusa mogle biti preterane, kao i da bi ekonomski oporavak trebalo da bude nastavljen u drugoj polovini godine. Istovremeno vrednost azijskih akcija je pala, a među najslabijima bile su energetske i industrijske deonice.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.