NAJMANJE OGLASA ZA POSAO U POSLEDNJIH NEKOLIKO NEDELJA Bez većih uticaja na IT sektor

BiznisBolji posaoFirme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

23.12.2020 15:31 Autor: Julijana Vincan 0

NAJMANJE OGLASA ZA POSAO U POSLEDNJIH NEKOLIKO NEDELJA Bez većih uticaja na IT sektor NAJMANJE OGLASA ZA POSAO U POSLEDNJIH NEKOLIKO NEDELJA Bez većih uticaja na IT sektor
Na sajtu za zapošljavanje, od trenutno aktivnih oglasa za posao, kojih ima 1.786, njih 90 se odnosi na rad od kuće. U odnosu na... NAJMANJE OGLASA ZA POSAO U POSLEDNJIH NEKOLIKO NEDELJA Bez većih uticaja na IT sektor

Na sajtu za zapošljavanje, od trenutno aktivnih oglasa za posao, kojih ima 1.786, njih 90 se odnosi na rad od kuće. U odnosu na prethodne nedelje, i dalje je primetan pad u potražnji za radnicima, pokazuju podaci koje Infostud dostavlja portalu Biznis.rs.

U poslednjih sedam dana postavljeno je 499 oglasa, od kojih su samo 14 za rad od kuće. Najviše oglasa je bilo, kao i obično, za rad u IT sektoru (364), tek nešto manje nego prethodne nedelje (364).

Zatim je, što je najčešći slučaj, najviše oglasa bilo za kategoriju trgovina/prodaja (255), gde su veoma retko zastupljeni oglasi u kojima je posebno istaknuto da se traži visoko obrazovanje.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Sledeći sektor sa najviše oglasa je, kao što je to neretko, mašinstvo (193), ali je ove nedelje kategorija ekonomije, u kojoj je prošle nedelje bilo 158 oglasa, ove sedmice istisnuta sa pozicije prvih pet najbrojnijih otvorenih radnih mesta. Na njeno mesto došla je elektrotehnika (169).

Posle dužeg vremenskog perioda, na petoj poziciji našla se kategorija Menadžment (srednji) sa 133 oglasa različitih preduzeća. Kako izostanak povratne informacije nakon intervjua za posao utiče na potencijalne zaposlene možete saznati u tekstu koji se nalazi ovde.

Foto: Shutterstock

Najinteresantniji oglasi iz pet najpopularnijih oblasti

Iz aktuelnih oglasa za posao, izdvaja se nekoliko, i to prvo iz kategorije IT, konkurs koji je raspisala holandska kompanija EXLRT, sa kancelarijama u Srbiji i SAD, traži nove radnike u Nišu i Novom Sadu.

Kao što je to često slučaj za IT sektor, i ovaj oglas je napisan na engleskom jeziku, te je napredno poznavanje ovog jezika neophodno za samu prijavu, pa i za rad. Ovaj poslodavac traži frontend developera, koji ima odgovarajuće fakultetsko obrazovanje i više od dve godine iskustva.

IT sektor
Foto: Žene programeri

I ove nedelje, kao i svake prethodne, velika je potražnja za prodavcima u marketima, komercijalistima i tome slično. Ipak, u oblasti trgovine i prodaje ove sedmice firma Invej u Beogradu traži analitičara prodaje, gde je neophodan sedmi stepen stručne spreme ekonomskog usmerenja.

Od kandidata za posao se na ovoj poziciji očekuje i najmanje dve godine radnog iskustva, ali i timski rad i svakodnevna saradnja sa svim službama prodaje.

Kasirka
Foto: Pexels.com

Pošto je ovo prva sedmica posle dužeg vremena da se pojavio veći broj oglasa za posao u kategoriji menadžment (srednji), upravo iz te oblasti je zanimljiv konkurs softverske kompanije Rendered Text, koja pravi Semaphore, cloud servis za kontinualnu integraciju (continuous integration).

Kako i ova pozicija ima veze sa IT industrijom, ne čudi da je u pitanju još jedan oglas na engleskom jeziku. Ovaj poslodavac traži šefa finansija za rad u Novom Sadu. Osim formalnog obrazovanja iz oblasti finansija, od kandidata se očekuje i da ima više od pet godina radnog iskustva na sličnoj poziciji.

O istraživanju Infostuda u kojem se pokazalo da žene imaju niža očekivanja kada je reč o visini plate, pročitajte ovde.

Kako je pandemija korona virusa mnogim ljudima koji već imaju radno mesto ulila strah od ostanka bez posla.

Ukoliko tražite posao u pet najpopularnijih kategorija, čini se da nećete imati mnogo poteškoća da ga nađete. Međutim, ukoliko se ono čime se bavite ipak ne nalazi među pet najtraženijih oblasti, ne brinite, jer ćete uz upornost i trud sigurno naći odgovarajuće radno mesto. Srećno!

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...