Najvredniji su RUmuni

Najmanje rade žene u Holandiji i muškarci u Belgiji

EULifestyleVesti

11.8.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Najmanje rade žene u Holandiji i muškarci u Belgiji Najmanje rade žene u Holandiji i muškarci u Belgiji
U zemljama Evropske unije (EU) broj nedeljnih sati rada veći je kod zaposlenih muškaraca, dok žene u većoj meri izostaju s posla, zaključak je... Najmanje rade žene u Holandiji i muškarci u Belgiji

U zemljama Evropske unije (EU) broj nedeljnih sati rada veći je kod zaposlenih muškaraca, dok žene u većoj meri izostaju s posla, zaključak je do kojeg su došli analitičari Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pozivajući se na podatke Eurostata.

Razlike po oba kriterijuma, i broju radnih sati i udelu onih koji izostaju s posla, značajno variraju od zemlje do zemlje, prenosi Poslovni dnevnik.

Među zaposlenima na puno radno vreme u dobi od 20 do 64 godine, prema podacima za prošlu godinu, najveća razlika u broju radnih sati između muških i ženskih radnika zabeležena u Holandiji, gde muškarci nedeljno imaju u proseku 38,2, a žene 35 radnih sati.

Izostanci sa posla

Najmanja je razlika između broja radnih sati u Rumuniji, Letoniji, Litvaniji i Mađarskoj, u kojima radna nedelja traje gotovo identičan broj sati kod zaposlenih oba pola.

Rekorderi EU po broju radnih sati u nedelji, s više od 40 radnih sati, inače su muški radnici u Rumuniji, Grčkoj, Poljskoj, Kipru i Sloveniji, dok na nedeljnom nivou više od 40 sati ne rade žene ni u jednoj EU članici.

Najveći broj radnih sati u nedelji imaju žene koje su zaposlene u Rumuniji (39,8), te Bugarskoj, Litvaniji, Letoniji i Sloveniji.

Najkraću radnu nedelju imaju muškarci u Belgiji (37,4 sata), a kod žena su to Holanđanske sa spomenutih 35 sati. Brojke u Hrvatskoj na nivou EU su u zlatnoj sredini – prosečna radna nedelja Hrvata ima 39,1 sat, a Hrvatica 38,3 sata.

Zanimljivo je i da u samo jednoj zemlji muškarci izostaju s posla više nego žene, a taj slučaj je Malta. Ukupno gledajući, najmanje izostaju s posla i muškarci i žene u Bugarskoj, Rumuniji i Malti.

  • Ceca

    11.8.2022 #1 Author

    Zanimljivi podaci

    Odgovori

  • TATJANA

    11.8.2022 #2 Author

    Interesantna statistika

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.8.2022 #3 Author

    Kakva li je statistika kod nas?!

    Odgovori

  • GAGA

    12.8.2022 #4 Author

    Pa ocekivano. Ipak zene snose najveci teret odgajanja dece i rada u domacinstvu. Prakticno zene imaju jos jedno radno vreme

    Odgovori

  • BOJANA

    12.8.2022 #5 Author

    Zanimljive informacije.

    Odgovori

  • VILENJAK

    14.8.2022 #6 Author

    I mi smo tu negde… zamalo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...