U poređenju sa majem veći broj mladih nema posao

Nezaposlenost u EU oko šest odsto u junu

AnalizaEUU fokusuVesti

1.8.2022 13:24 Autor: Julijana Vincan 0

Nezaposlenost u EU oko šest odsto u junu Nezaposlenost u EU oko šest odsto u junu
Stopa nezaposlenosti u junu u evrozoni iznosila je 6,6 procenata, što je stabilno u poređenju sa 6,6 odsto u maju i pad sa 7,9... Nezaposlenost u EU oko šest odsto u junu

Stopa nezaposlenosti u junu u evrozoni iznosila je 6,6 procenata, što je stabilno u poređenju sa 6,6 odsto u maju i pad sa 7,9 procenata u junu 2021. godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

Dodaje se da je stopa nezaposlenosti u EU bila šest odsto u junu, što je takođe stabilno u poređenju sa petim mesecom, ali i dosta manje u odnosu na 7,2 procenta iz juna prošle godine.

Eurostat procenjuje da je 12,931 miliona muškaraca i žena u EU, od čega 10,925 miliona u evrozoni, bilo nezaposleno u junu ove godine. U poređenju sa junom prošle godine, nezaposlenost je smanjena za 2,311 miliona u EU i za 1,957 miliona u evrozoni.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni i u EU po kvartalima / Izvor: Eurostat

U izveštaju Eurostata navodi se da je u junu 2,546 miliona mladih (mlađih od 25 godina) bilo nezaposleno u EU, od kojih je 2,073 miliona bilo u zoni evra. U junu je stopa nezaposlenosti mladih bila 13,6 odsto i u EU i u evrozoni, što je porast u odnosu na prethodnih 13,3 procenta u EU i 13,2 u evrozoni.

U poređenju sa majem, nezaposlenost mladih povećala se za 59.000 u EU i za 64.000 u evrozoni. U poređenju sa junom 2021. godine, nezaposlenost mladih smanjena je za 527.000 u EU i za 450.000 u evrozoni.

Stopa nezaposlenosti među mladima u evrozoni i u EU po kvartalima / Izvor: Eurostat

Stopa nezaposlenosti žena u junu bila je 6,4 odsto u EU, i stabilna u poređenju sa majem. Stopa nezaposlenosti muškaraca bila je 5,7 procenata u junu, i takođe stabilna u poređenju sa prethodnim mesecom.

Podaci pokazuju i da je u evrozoni stopa nezaposlenosti žena u junu bila sedam odsto, a muškaraca sa 6,2 odsto. Obe stope su stabilne u poređenju sa podacima iz maja ove godine.

U izveštaju je naglašeno da je korišćena standardna definicija nezaposlenosti Međunarodne organizacije rada (ILO), po kojoj su nezaposlena lica ona koja su bez posla, a aktivno ga traže u poslednje četiri nedelje, i koja su na raspolaganju da počnu da rade u roku od naredne dve nedelje.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić polovinom juna izjavila je da Srbija uspeva da, uprkos brojnim izazovima, otvara nova radna mesta i da smanjuje stopu nezaposlenosti.

„Stopa nezaposlenosti u maju 2022. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, manja je za 17,7 odsto, a ta stopa na nivou Beograda manja je za čak 25,4 procenta“, istakla je ona, a prenosi Beta.

Prema Anketi o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u prvom kvartalu je broj zaposlenih u Srbiji iznosio 2.869.700, a broj nezaposlenih 341.400. Stopa zaposlenosti za dati period iznosi 49,3 odsto, a stopa nezaposlenosti 10,6 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...