NAJSLABIJA ZARADA HOLIVUDA U 40 GODINA Prihod od bioskopa pao za 71 odsto na globalnom nivou

KulturaLifestyleSvetVesti

14.1.2021 14:38 Autor: Marko Miladinović 0

NAJSLABIJA ZARADA HOLIVUDA U 40 GODINA Prihod od bioskopa pao za 71 odsto na globalnom nivou NAJSLABIJA ZARADA HOLIVUDA U 40 GODINA Prihod od bioskopa pao za 71 odsto na globalnom nivou
Prema rezultatima analitičke kuće Comscore, ukupna zarada na bioskopskim blagajnama širom Sjedinjenih Američkih Država u 2020. godini iznosila je 2,2 milijarde dolara, u poređenju... NAJSLABIJA ZARADA HOLIVUDA U 40 GODINA Prihod od bioskopa pao za 71 odsto na globalnom nivou

Prema rezultatima analitičke kuće Comscore, ukupna zarada na bioskopskim blagajnama širom Sjedinjenih Američkih Država u 2020. godini iznosila je 2,2 milijarde dolara, u poređenju sa 11,4 milijarde samo godinu dana ranije.

U pitanju je pad od približno 80 procenata, pa stoga ne čudi odluka najvećih holivudskih studija da većinu svoje prošlogodišnje produkcije pomere za premijere po proglašenju završetka pandemije korona virusa.

Kada se sagledaju decenijski statistički pokazatelji na stručnom portalu BoxOfficeMojo, zabeležena zarada na teritoriji SAD u godini za nama najniža je još od rezultata postignutih 1981. godine, kada je najgledaniji film u bioskopima bio drugi deo Supermena, a kumulativni prihodi dosegli tek 981 milion dolara.   

Comscore se bavio isključivo statistikom na području Severne Amerike. Međutim, holivudski časopis Variety tvrdi da je globalna zarada od bioskopskih ulaznica u 2020. opala za 71 odsto na godišnjem nivou.  

Holivudska industrija je svakako pretrpela veliku štetu. Pored činjenice da su striming kompanije počele da kupuju prezadužene studije, čak 274 filmska naslova odložena su za prikazivanje tokom 2021. Godine, a među njima poslednji Džejms Bond, nastavak Top Gana i deveti deo sage Fast & Furious. Popularni lanac bioskopa AMC Entertainment nalazi se pred bankrotom, a najveća lokalna tržišta, ona u Los Anđelesu i Njujorku, tek čekaju da budu ponovo otvorena.

Foto: Bad Boys For Life, Wikimedia Commons.org

Jedini segment bioskopske industrije koji je donekle ostvarivao pozitivno poslovanje u pandemijskim uslovima bila je potkategorija drive-in prikazivanja na otvorenom.

U takvom tržišnom ambijentu, najgledaniji film u SAD bio je “Bad Boys For Life” sa zaradom od 206 miliona dolara.

Podsetimo, u 2019. prvo mesto po gledanosti u američkim bioskopima zauzeo je “Avangers: Endgame” sa 858 miliona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...