Za jedan dan kompanija China Mobile prikupila 7,7 milijardi dolara

Najveće listiranje na kineskim berzama u poslednjoj deceniji

BerzaNovacSvetVesti

5.1.2022 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najveće listiranje na kineskim berzama u poslednjoj deceniji Najveće listiranje na kineskim berzama u poslednjoj deceniji
Akcije kompanije China Mobile su dobile na vrednosti u prvom danu njihovog trgovanja na berzi u Šangaju, nakon što su „prikupile“ 7,7 milijardi američkih... Najveće listiranje na kineskim berzama u poslednjoj deceniji

Akcije kompanije China Mobile su dobile na vrednosti u prvom danu njihovog trgovanja na berzi u Šangaju, nakon što su „prikupile“ 7,7 milijardi američkih dolara u najvećoj kineskoj incijalnoj javnoj ponudi (IPO) u poslednjoj deceniji.

Tri kineske telekomunikacione kompanije su još ranije delistirane sa Njujorške berze, nakon odluke bivše američke administracije pod predsednikom Donaldom Trampom (Donald Trump) da se ograniče ulaganja u kineske tehnološke gigante. Dva manja nacionalna rivala kompanije China Mobile, China Telecom i China Unicom, već su se „preselila“ na berze iz svoje matične zemlje.

Trgovanje akcijama China Mobile je danas na trenutak dostiglo cenu 9,4 odsto višu od početne pre nego što je došlo do korekcije i vraćanje do nivoa od oko tri odsto rasta. China Mobile je istovremeno listiran i na berzi u Hongkongu, gde su takođe doživele rast vrednosti po objavi kompanije da će nastaviti sa planom otkupa do 2,05 milijardi akcija, u vrednosti od skoro 13 milijardi dolara.

Početna cena iznosila je 48 honkonških dolara (6,16 američkih dolara) po akciji.

Analitičari britanske stanice BBC veruju da kineskim kompanijama ipak veliki gubitak predstavlja pristup američkom tržištu kapitala.

Iz China Mobile su saopštili da će kompanija iskoristiti prikupljeni novac od IPO za razvoj novih projekata, uključujući premijum 5G mrežu, infrastrukturu za resurse u oblaku (cloud) i softvere za veštačku inteligenciju. China Mobile je, takođe, najveći svetski operater mobilne mreže po ukupnom broju pretplatnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...