Postupak zaštite prava korisnika pred NBS je potpuno besplatan

Najviše pritužbi na banke u Srbiji oko postupanja u vezi sa kreditima

BankeNovacSrbijaVesti

26.8.2021 12:19 Autor: Redakcija Biznis.rs

Najviše pritužbi na banke u Srbiji oko postupanja u vezi sa kreditima Najviše pritužbi na banke u Srbiji oko postupanja u vezi sa kreditima
U prvih šest meseci ove godine rešene su 1.393 pritužbe korisnika finansijskih usluga, od čega se najviše njih, 62,3 odsto, odnosilo na postupanje banaka,... Najviše pritužbi na banke u Srbiji oko postupanja u vezi sa kreditima

U prvih šest meseci ove godine rešene su 1.393 pritužbe korisnika finansijskih usluga, od čega se najviše njih, 62,3 odsto, odnosilo na postupanje banaka, a 37,3 odsto na društva za osiguranje, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS). Ostale pritužbe ticale su se davalaca finansijskog lizinga, njih 0,2 odsto, a po 0,1 odsto se odnosilo na postupanje platnih institucija i društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Kada je reč o pritužbama na banke, rešeno je njih 868, a korisnici su se, prema izveštaju NBS, na banke najviše žalili zbog njihovog postupanja oko kredita (58,8 odsto), zatim platnih računa i usluga (24 odsto), te platnih kartica (13,2 odsto pritužbi). U istom periodu rešeno je 519 pritužbi korisnika na postupanje društava za osiguranje. a najveći broj ovih pritužbi se odnosio na auto-odgovornost – 35,6 odsto, i osiguranje od posledica nesrećnog slučaja – 19,7 odsto.

Za prvih šest meseci, navodi se u izveštaju centralne banke, primljeno je 75 predloga za posredovanje, a strane u postupku posredovanja prihvatile su 13 predloga.

Iz Narodne banke podsećaju da je postupak zaštite prava pred NBS potpuno besplatan, pošto ni finansijska institucija na koju se klijent žali ni NBS ne naplaćuju naknade niti bilo kakve druge troškove za postupanje po prigovorima, pritužbama ili predlozima za posredovanje. Osim toga, korisnici mogu da sporni odnos reše pred NBS, bez pokretanja sudskih postupaka, koji su skupi i traju znatno duže, navode iz Narodne banke Srbije.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.