transakcija obavljena mimo znanja privrednog suda

Najvrednija imovina banaka u stečaju prodata gubitašu mimo znanja suda

BankeNovacSrbijaU fokusuVesti

28.3.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najvrednija imovina banaka u stečaju prodata gubitašu mimo znanja suda Najvrednija imovina banaka u stečaju prodata gubitašu mimo znanja suda
Kršeći Zakon o stečaju, država je imovinu od 1,8 milijardi evra prodala za samo 51 milion evra i to gubitašu – firmi ABL Solvent,... Najvrednija imovina banaka u stečaju prodata gubitašu mimo znanja suda

Kršeći Zakon o stečaju, država je imovinu od 1,8 milijardi evra prodala za samo 51 milion evra i to gubitašu – firmi ABL Solvent, objavio je Vojvođansko istraživačko-analitički centar (VOICE).

Istraživanje je pokazalo je da je ovo preduzeće bez ikakvih prihoda postalo najveći kupac potraživanja banaka u Srbiji, tako što mu je Agencija za osiguranje depozita, mimo znanja Privrednog suda, prodala najvredniju imovinu.

U okviru prodaje potraživanja banaka u stečaju bilo je 160 hipoteka na zemljište i objekte u celoj Srbiji, koje je kupio ABL Solvent. Recimo, na 60 miliona evra bila je procenjena hipoteka Beobanke nad bivšom fabrikom IMT. Dakle, samo jedna od tih hipoteka vrednija je od sume za koju je ABL Solvent dobio ceo paket, otkriva VOICE, prenosi N1.

A taj paket potraživanja osam banaka u stečaju prodala je prošlog proleća u ime države Agencija za osiguranje depozita – tako što je prekršila odgovarajući Zakon, ukazuje novinarka VOICE-a Slađana Gluščević.

„Agencija se u tom postupku nije ni obratila Privrednom sudu u Beogradu kako bi sud u skladu sa Zakonom o stečaju doneo rešenje o konstataciji prodaje te imovine, dakle nije aminovan ceo taj proces“, ističe Gluščević, prenosi N1.

Proces je ministar finansija Siniša Mali nazvao uspešnim rešavanjem višedecenijskog problema banaka u stečaju. Tada nije naveo ni ko je kupac, niti koliko je platio te tzv. problematične kredite.

„Kada u uslovima pandemije imate konkurenciju u vidu pet obavezujućih ponuda, među kojima su i ponude svetski respektabilnih kompanija, to svedoči o izuzetno uspešno sprovedenom postupku“, rekao je Mali u aprilu prošle godine.

A među ponudama tih svetski respektabilnih kompanija, pobedila je, kako je to VOICE istražio, firma bez javno dostupnog broja telefona, bez sajta, bez novca. ABL Solvent platila je tako što je dobila kredit od Alta i AIK Banke.

„Ta firma je prema podacima APR-a za 2020. imala gubitak od 14,4 miliona dinara, nije imala nikakve prihode iz svog poslovanja tako da imamo pravo da posumnjamo da je reč o firmi za specijalne namene koja se ustvari eksponira umesto nekog drugog“, kaže Gluščević.

ABL SOLVENT d.o.o.

UGRINOVAČKA 212, 11000 Beograd-Zemun , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
98.111,76 (2020)
Broj zaposlenih:
5 (2020)

ABL Solvent je kupovinom paketa potraživanja banaka i kasnijom kupovinom IMT-a, kompletirala vlasništvo nad novobeogradskim zemljištem na kome je predviđena gradnja više od 5.000 stanova i oko 150 hiljada kvadrata komercijalnog sadržaja, piše VOICE.

  • VERA

    28.3.2022 #1 Author

    Ovo nije moglo slucajno da se dogodi. Tuzno nazalost.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.3.2022 #2 Author

    Sta se kod nas sve radi…

    Odgovori

  • Bella

    28.3.2022 #3 Author

    Koje su to cifre…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...