vlasnik automobila primio pomalo bizarno pismo

Nakon 25 godina od kupovine Mitsubishi Colt-a upozoren na neispravnost vozila

AutomobiliLifestyleSvetVestiZanimljivosti

10.8.2021 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nakon 25 godina od kupovine Mitsubishi Colt-a upozoren na neispravnost vozila Nakon 25 godina od kupovine Mitsubishi Colt-a upozoren na neispravnost vozila
Stjuart Ripin (Stuart Rippin) iz Vikforda u Velikoj Britaniji, ističe da je primio pismo u kome je navedeno da se bezbednost njegovog Mitsubishi Colta... Nakon 25 godina od kupovine Mitsubishi Colt-a upozoren na neispravnost vozila

Stjuart Ripin (Stuart Rippin) iz Vikforda u Velikoj Britaniji, ističe da je primio pismo u kome je navedeno da se bezbednost njegovog Mitsubishi Colta iz 1996. godine dovodi u pitanje zbog fabričke greške, koja se pojavila na vazdušnim jastucima.  Greška u vazdušnim jastucima proizvođača Takata prvi put je identifikovana 2007. godine, kada je iz prodaje povučeno 100 miliona vozila širom sveta.

Ripin je naveo da mu automobil  „nije zadavao probleme svih 25 godina“ od kako je kupljen. Ovaj 73-godišnjak veruje da je njegov automobil možda privukao pažnju Mitsubish-ija nakon što je naručio deo iz Japana, prenosi BBC.

„Mislio sam da je pomalo bizarno kada sam primio pismo“, naveo je i dodao da je kvar na automobilu otklonjen 20. avgusta. Bezbednost opoziva Takata vazdušnih jastuka bila je najveća u istoriji automobila i uticala je na većinu proizvođača vozila.

Ova kompanije je 2018. godine pristala da plati milijardu dolara kazni u Sjedinjenim Američkim Državama zbog prikrivanja opasnih nedostataka u vazdušnim jastucima.

Nataša Gason (Natasha Gasson) iz The Motor Ombudsman (pravno telo za rešavanje automobilskih sporova) rekla je da je obično opoziv može biti i do 10 godina, ali do 25 godina, to je već veoma neobično.

Dodala je da ako je proizvođač identifikovao grešku za koju veruje da je kritična za bezbednost, „obavestiće kupce bez obzira na starost vozila“.

Ian Bartlet (Ian Bartlett) iz Agencije za standarde vozača i vozila (DVSA), koja prati povlačenje vozila u Velikoj Britaniji, navodi da je njen prioritet „zaštita svih od nesigurnih vozača i automobila“.

„Važno je razumeti da se UK smatra niskim rizikom zbog klimatskih aspekata kvara,“ ističe Bartlet.

Predstavnica Mitsubishija napominje da je sigurnosno povlačenje urađeno iz predostrožnosti 1. avgusta i da je u skladu sa DVSA kodeksom ponašanja, piše BBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...