pekari će tražiti odštetu od vlade na sudu

Nakon bojkota u S. Makedoniji velike pekare nastavljaju sa proizvodnjom hleba

RegionVesti

3.3.2023 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Nakon bojkota u S. Makedoniji velike pekare nastavljaju sa proizvodnjom hleba Nakon bojkota u S. Makedoniji velike pekare nastavljaju sa proizvodnjom hleba
Velike pekare u Severnoj Makedoniji od subote će, posle tri dana bojkota, ponovo peći beli i polubeli hleb, a najavile se da će od... Nakon bojkota u S. Makedoniji velike pekare nastavljaju sa proizvodnjom hleba

Velike pekare u Severnoj Makedoniji od subote će, posle tri dana bojkota, ponovo peći beli i polubeli hleb, a najavile se da će od vlade sudski tražiti odšetu zbog ograničenja cena.

Grupacija mlinsko-pekarske industrije je to odlučila pošto je vlada Dimitra Kovačevskog u četvrtak donela odluku kojom ih obavezuje da moraju da „proizvedu i stave u promet beli ili polubeli hleb (narezan ili ceo) u količini od najmanje 80 odsto proizvodnje tog hleba u decembru 2022“ i pekarima i trgovcima koji to ne učine, zapretila kaznama do 8.000 evra.

Pekarske kompanije u Severnoj Makedoniji su 1. marta prestale da proizvode beli i polubeli hleb, najprodavanije vrste, jer je vlada njihovu prodajnu cenu do kraja maja ograničila na 33 denara (63 dinara).

Predsednik Grupacije mlinsko-pekarske industrije Goran Mališić je rekao da je vlada donela neustavnu i nezakonitu odluku kojom će do 31. maja pekarama naneti štetu od preko 4,5 miliona evra, ali da će je ipak poštovati.

„Bitka s vladom se nastavlja na pravnoj osnovi. Ove odluke koje je donela, mesečno nam nanose štetu od preko 1,5 miliona evra. U naredna tri meseca tražićemo način da opstanemo, a od sutra počinjemo da isporučujemo hleb u susret građanima“, rekao je Mališić.

Odluka najvećih pekara da prestanu da proizovode beli i polubeli hleb je izazvala negodovanje građana, a manje, lokalne pekare su nastavile da ih proizvode, čak i povećale proizvodnju, i to uz dodatno sniženje cene.

Premijer Kovačevski je u petak ponovio da njegova vlada neće dozvoliti nikome da dodatno profitira „na grbači građana“ i ocenio da „ne stoji objašnjenje da mala pekara može da proizvede jeftiniji hleb nego velika“.

Napomenuo je da je maksimalna cena vekne belog i polubelog hleba od 33 denara utvrđena na osnovu kalkulacija koje je naravila pekarska industrija.

„Kompanije koje trenutno ne žele da proizvode ovu vrstu hleba su one koje su dobile većinu subvencija za struju, kakvih u vreme krize nećete naći nigde. Trebalo bi da pokažu odgovornost i isporuče ono na čemu imaju maržu.  Zarađivati novac na grbači građana kada treba da pokažemo solidarnost, najgora je stvar koju jedna kompanija može da uradi“, rekao je Kovačevski pre sastanka velikih pekara na kojoj su odlučili da od subote ponovu proizvode beli i polubeli hleb.

 • SUNCOKRET

  3.3.2023 #1 Author

  U pravu je premijer da je nemoguće da se malim pekarama isplati velikim ne da proizvode hleb pod istom uslovima. To stvarno nije logično.

  Odgovori

 • GOCA BG

  3.3.2023 #3 Author

  Nema nikakve logike da uz sve subvencije koje su dobili da ce poslovati u minusu a male pekare u plusu…

  Odgovori

 • TATJANA

  4.3.2023 #5 Author

  Verujem da ce se naci neki balans

  Odgovori

 • DUSICA

  5.3.2023 #6 Author

  Važno je da su se za sada nešto dogovorili.

  Odgovori

 • MARA

  5.3.2023 #7 Author

  Sigurno ce se naci neko rešenje…

  Odgovori

 • BRANA19

  5.3.2023 #8 Author

  Valjda ce se naci neko rešenje i za to.

  Odgovori

 • Milisavka

  5.3.2023 #9 Author

  Ništa ovde nije jasno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...