Globalna tržišta ne uspevaju da nadomeste smanjenje zaliha

Nakon naglog rasta, cena barela ponovo oko 120 dolara

SvetVesti

15.6.2022 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nakon naglog rasta, cena barela ponovo oko 120 dolara Nakon naglog rasta, cena barela ponovo oko 120 dolara
Cene nafte su u utorak uveče na međunarodnim tržištima dostigle 125 dolara, budući da je ograničena ponuda skrenula pažnju trgovaca sa bojazni da bi... Nakon naglog rasta, cena barela ponovo oko 120 dolara

Cene nafte su u utorak uveče na međunarodnim tržištima dostigle 125 dolara, budući da je ograničena ponuda skrenula pažnju trgovaca sa bojazni da bi potražnja mogla biti usporena zbog recesije i ponovnog uvođenja strogih ograničenja u Kini zbog novog talasa korona virusa. Danas, međutim, jutarnje trgovanje počinje sa znatno nižim cenama.

Vrednost Brent nafte dostigla je juče 125 dolara, da bi jutros pala na 121,2 dolara po barelu. U Njujorku se barelom trgovalo po ceni od 124 dolara, ali danas barel WTI nafte košta 118,9 dolara.

Tržišta su se fokusirala na nedovoljno snabdevanje, a situaciju u vezi sa tim pogoršao je i pad izvoza iz Libije zbog političke krize, prenosi agencija Mina.

Ni ostali proizvođači iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) ni njihovi partneri ne uspevaju da iskoriste svoje proizvodne kvote, a Rusiji su zapadne zemlje uvele embargo.

„Globalna tržišta ni izdaleka nisu pokrila smanjenu rusku proizvodnju zbog kontinuiranog pritiska na derivate širom sveta i nedovoljnih ulaganja u povećanje snabdevanja iz članica OPEC i drugih izvora“, naveo je Džefri Hejli (Jeffrey Halley) iz kompanije OANDA.

Švajcarska banka UBS podigla je procenu cene barela u Londonu do kraja septembra na 130 dolara, te na 125 dolara u naredna tri tromesečja, sa do sada prognoziranih 115 dolara.

„Niske zalihe nafte, sve manji slobodni kapaciteti i rizik da će ponuda u narednim mesecima rasti slabije od potražnje, podstakli su nas da podignemo prognozu cene nafte“, objasnila je banka.

Tržište sada očekuje objavu podataka o zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj nedelji, kako bi procenili aktuelno stanje.

Analitičari koje je anketirao Reuters su prognozirali da će izveštaji pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,2 miliona barela i rast zaliha benzina za oko 800.000 barela. Zalihe derivata, koje uključuju dizel i lož-ulje, po njihovoj su proceni stagnirale.

Zabrinutost za snabdevanje potisnula je u drugi plan strahovanja da bi potražnja u Kini mogla oslabiti zbog ponovnog uvođenja strogih mera suzbijanja korona virusa, nakon otkrivanja novog žarišta u Pekingu, baš kada su vlasti počele da ublažavaju ograničenja.

OPEC je odvojeno objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u ponedeljak iznosila 120,63 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...