OPEC+ ne može da ispuni obećanje u vezi sa povećanjem proizvodnje

Cene nafte na uzlaznoj putanji

SvetVesti

14.6.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene nafte na uzlaznoj putanji Cene nafte na uzlaznoj putanji
Cene nafte pale su u ponedeljak prema 121 dolara po barelu zbog novog talasa korona virusa u Pekingu koji je podstakao zabrinutost za kinesku... Cene nafte na uzlaznoj putanji

Cene nafte pale su u ponedeljak prema 121 dolara po barelu zbog novog talasa korona virusa u Pekingu koji je podstakao zabrinutost za kinesku potražnju i bojazni da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) inflaciju suzbijati još višim kamatnim stopama. Danas, međutim, vrednost ovog energenta ponovo se kreće uzlaznom putanjom.

Iako je juče na popodnevnom trgovanju u Londonu vrednost barela pala na 121,13 dolara, na jutarnjem trgovanju se beleži rast, pa se Brent nafta prodaje po ceni od 123,5 dolara. Vrednost teksaške WTI nafte je sa 119,5 dolara skočila na 122,1 dolar, navodi sena sajtu OilPrice.com

Kako prenosi agencija Mina, pažnja trgovaca usmerena je na pojavu novog talasa korona virusa u Pekingu.

U pekinška četvrt Čaojang, deo kineskog glavnog grada s najviše stanovnika, najavila je tri nova kruga masovnog testiranja kako bi zaustavila zarazu koja počela širi prošle nedelje.

Pritisak stvaraju i strahovanja i da će Fed ponovo podići referentne kamatne stope, nakon što su najnoviji podaci, objavljeni u petak, pokazali rast indeksa potrošačkih cena u maju 8,6 odsto.

Stroža monetarna politika mogla bi značajno usporiti rast privrede, a time i potražnju za naftom, zbog čega je fokus ulagača na predstojećoj sednici američke centralne banke.

Snabdevanje je dalje ograničeno, budući da Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici (OPEC+)ne mogu da povećaju proizvodnju u meri u kojoj su obećali zbog nedovoljnih kapaciteta mnogih proizvođača, sankcija Rusiji i gotovo prepolovljene proizvodnje u nemirima podeljenoj Libiji.

„Cene i dalje podržava dinamika ponude i potražnje“, tumači Džefri Hejli (Jeffery Halley) iz brokerske kuće OANDA, dodavši da ne očekuje duge periode rasprodaje nafte, osim ako američko tržište u cene ne uračuna recesiju i Kina ponovo ne uvede strože mere za suzbijanje korona virusa.

Na internet stranici Organizacije zemalja izvoznica nafte odvojeno je objavljeno da je barel “crnog zlata” u petak koštao 123,19 dolara.

  • IVAN

    14.6.2022 #1 Author

    Bice haos sa Gorivom.

    Odgovori

  • MARKO7

    14.6.2022 #2 Author

    Ovo je sa gorivom godinama haos….

    Odgovori

  • MAJALG

    18.6.2022 #3 Author

    Imamo konstantan rast cene nafte, i tom trendu rasta se nazalost ne vidi kraj.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...