Nastavlja se rast vrednosti nafte

Na londonskom tržištu barelom se trguje po ceni od oko 123 dolara

SvetVesti

9.6.2022 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Na londonskom tržištu barelom se trguje po ceni od oko 123 dolara Na londonskom tržištu barelom se trguje po ceni od oko 123 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima sredinom nedelje su beležile rast podstaknute očekivanjima snažnije potražnje u Kini, kao i najave štrajka naftnih radnika u Norveškoj... Na londonskom tržištu barelom se trguje po ceni od oko 123 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima sredinom nedelje su beležile rast podstaknute očekivanjima snažnije potražnje u Kini, kao i najave štrajka naftnih radnika u Norveškoj koji bi dodatno uticao na smanjenje već ograničenog snabdevanja.

Po završetku trgovanja vrednost brent nafte iznosila je 121, 89 dolara, dok se WTI naftom trgovalo po ceni od 120,8 dolara. Danas se beleži novi rast, pa se na londonskom tržištu trguje po ceni od 123,2 dolara, a u Njujorku je cena nafte 121,7 dolara, prema podacima sa sajta OilPrice.com.

U centru pažnje trgovaca ove nedelje je ublažavanje strogih mera suzbijanja korona virusa u Šangaju i Pekingu, zanemarivši izveštaj Američkog instituta za naftu (API) koji je pokazao rast zaliha sirove nafte u toku prošle nedelje za 1,8 miliona barela, prema tvrdnjama tržišnih izvora.

„Uprkos tome što je izveštaj Američkog instituta za naftu pokazao rast zaliha sirove nafte i naftnih derivata, cene nafte su više, a podstiču ih očekivanja da će Kina ublažiti ograničenja u vezi sa korona virusom, što će ovog leta dovesti do veće potražnje i uvoza“, objasnio je analitičar iz kompanije UBS Đovani Stanovo (Giovanni Staunovo).

Podršku cenama pružila je najava štrajka naftnih radnika u Norveškoj, koji zahtevaju povećanja plata. Smanjena proizvodnja u Norveškoj dodatno bi umanjila ionako ograničeno snabdevanje naftom i naftnim derivatima, koja je podigla cene dizela u azijskim rafinerijama na rekordne vrednosti, budući da zapadne sankcije koče izvoz iz Rusije.

Svetske rafinerije već rade blizu punog kapaciteta kako bi podmirile pojačanu potražnju u periodu oporavka ekonomije od korona krize i nadoknadile izgubljene ruske barele.

Analitičari iz investicionog fonda JPMorgan procenjuju da je Rusija smanjila izvoz naftnih derivata za 500.000, na 700.000 barela dnevno.

„Ako novi kapaciteti na Bliskom istoku ne budu aktivirani brže nego što očekujemo, ili ako Kina ne ukine ograničenja izvoza naftnih proizvoda, manjak čistih proizvoda samo će se pogoršati u periodu pojačane letnje potražnje za transportnim gorivima na severnoj polulopti“, upozoravaju analitičari.

Kina je u utorak povećala prvu seriju izvoznih kvota kako bi smanjila domaće zalihe koje su narasle u periodu smanjene potražnje zbog zaključavanja. Uprkos tome, kvote su i dalje znatno manje nego prošle godine.

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavljeno da je cena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 120,16 dolara.

  • MARKO7

    9.6.2022 #1 Author

    Pa baš ogromna cena po jednom barelu…

    Odgovori

  • MAJALG

    9.6.2022 #2 Author

    Nazalost cena ce samo rasti, imamo vrlo male sanse da cena po barelu ne skoci dodatno.

    Odgovori

  • TINA

    9.6.2022 #3 Author

    Cena nikad nije bila tako visoka

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    9.6.2022 #4 Author

    Ne tako davno 100 $ za barel bilo je previsoko

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.6.2022 #5 Author

    I nije trajna,tek ce poskupeti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...