ocene vlasnika najvećih trgovačkih kuća

Nakon udvostručenja cene gasa evropsko tržište se „slomilo“

BiznisEUSvetVesti

22.3.2022 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nakon udvostručenja cene gasa evropsko tržište se „slomilo“ Nakon udvostručenja cene gasa evropsko tržište se „slomilo“
Evropsko tržište gasa je „slomljeno“ i nefunkcionalno nakon što su se cene udvostručile, dok se trgovačke kuće suočavaju sa krizom gotovine da bi održale... Nakon udvostručenja cene gasa evropsko tržište se „slomilo“

Evropsko tržište gasa je „slomljeno“ i nefunkcionalno nakon što su se cene udvostručile, dok se trgovačke kuće suočavaju sa krizom gotovine da bi održale protok robe, kažu vlasnici najvećih svetskih trgovačkih kuća.

Izvršni direktor Gunvora Torbjorn Tornkvist (Torbjorn Tornqvist), jednog od najvećih svetskih trgovaca energijom, rekao je da se kontinentalno tržište bori jer banke zahtevaju gotovinu od trgovaca kako bi pokrili svoje pozicije i zaštitili se od rizika, piše Financial Times.

„Mislim da je tržište zaista pokleklo“, rekao je on na Globalnom samitu FT Commodities u Lozani, u Švajcarskoj. „Nikad nisam pomislio da bi neko mogao da kaže da je gas zaista jeftin kada padne ispod 100 evra po megavat-času“.

Najveći evropski trgovci energijom prošle nedelje pozvali su vlade i centralne banke da obezbede „hitnu“ podršku likvidnosti kako bi tržišta gasa i električne energije funkcionisala jer su oštra kretanja cena izazvana krizom u Ukrajini pritegla tržišta roba.

Fjučersi na gas povezani sa TTF-om, evropskom veleprodajnom cenom gasa, porasli su sa oko 70 evra po megavat-satu pre ruske invazije na Ukrajinu na oko 230 evra pre dve nedelje sukoba. Ove nedelje su pali ispod 100 evra. Pre maja 2021. godine cene su bile ispod 20 evra po megavat-satu, i to duže od godinu dana.

Trgovci robom osećaju pritisak u finansiranju rastućih zahteva za određivanje marže — procenta cene hartije od vrednosti za koji banke zahtevaju da trgovci drže u gotovini.

Izvršni direktor Vitola, Rasel Hardi (Russell Hardy), još jednog od najvećih svetskih trgovaca robom, rekao je da se učešće na spot tržištu gasa smanjilo zbog cene trgovine.

Da bi premestili teret koji je ekvivalentan jednom megavat satu tečnog prirodnog gasa po ceni od 97 evra, trgovci moraju da obezbede 80 evra u gotovini, što opterećuje njihove kapitalne zahteve, rekao je Hardi.

„Dubina i likvidnost tržišta gasa obično bi sprečile da se tako nešto desi — udvostručenje cene u jednom danu“, rekao je on.

Tagovi
BIZNIS GAS
  • MAJALG

    22.3.2022 #1 Author

    Normalno je da je cena gasa skocila i da se ovome ne vidi kraj…

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.3.2022 #2 Author

    Ocajni su veliki sistemi,sta ce biti tek sa malim…

    Odgovori

  • Milovan94

    22.3.2022 #3 Author

    Evropa je samu sebe dovela do ovoga. Situacija se dosta kritična, preti da pređe u katastrofalnu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...