Rezultati kompanije Netflix povukli nadole cene akcija u tehnološkom sektoru

Nasdaq indeks pao 13 odsto u odnosu na novembarski rekord

BerzaNovacSvetVesti

21.1.2022 14:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nasdaq indeks pao 13 odsto u odnosu na novembarski rekord Nasdaq indeks pao 13 odsto u odnosu na novembarski rekord
Vrednost evropskih deonica je pala prateći rasprodaju akcija na Wall Street-u, do koje je doveo pritisak u tehnološkom sektoru nakon što je kompanija Netflix... Nasdaq indeks pao 13 odsto u odnosu na novembarski rekord

Vrednost evropskih deonica je pala prateći rasprodaju akcija na Wall Street-u, do koje je doveo pritisak u tehnološkom sektoru nakon što je kompanija Netflix predstavila brojke vezane za rast pretplatnika.

Regionalni Stoxx 600 indeks u sektoru kapitala pao je 1,3 odsto na otvaranju berze, dok je londonski FTSE 100 niži 1,2 odsto. U Aziji, Hang Seng indeks u Hong Kongu pao je 0,1 odsto, a japanski Nikkei 225 0,9 odsto.

Deonice u tehnološkom sektoru imale su najgori performans u okviru Stoxx 600 indeksa, a zabeleženi pad je dva odsto.

Do ovakvih kretnji na berzama došlo je nakon što je američki Nasdaq Composite indeks na kraju trgovanja bio niži za 1,3 odsto, odnosno 13 odsto niži od rekordne vrednosti koju je dostigao u novembru.

Pored njega i S&P 500 beleži pad od jedan odsto. Fjučersi za akcije prve klase i 100 najboljih deonica iz Nasdaq indeksa na jutarnjem trgovanju u Evropi su takođe pali.

Deonice striming platforme Netflix pale su po završetku trgovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što su rezultati na početku prvog kvartala pokazali da im opada broj korisnika. Sa tržišnom vrednošću od 225 milijardi dolara, ova grupa pripada “teškoj kategoriji” na američkoj berzi.

Cena Brent nafte, koji predstavlja međunarodnu referentnu vrednost za ovu sirovinu, niža je za jedan odsto, pa se sada trguje po ceni od 87,36 dolara. Ipak, ostala je blizu sedmogodišnjeg maksimuma.

Dolarski indeks, koji meri uporedne vrednosti dolara i šest drugih valuta, niži je za 0,1 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...