Nedeljni izveštaj Produktne berze

Nastavlja se rast cena kukuruza, blizu istorijskog maksimuma

AgrobiznisBiznisVesti

7.5.2021 15:45 Autor: Marko Miladinović 3

Nastavlja se rast cena kukuruza, blizu istorijskog maksimuma Nastavlja se rast cena kukuruza, blizu istorijskog maksimuma
Proteklih nedelju dana trgovanja na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je rast cena kukuruza i prvi terminski ugovor za pšenicu novog roda. Ukupan promet je... Nastavlja se rast cena kukuruza, blizu istorijskog maksimuma

Proteklih nedelju dana trgovanja na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je rast cena kukuruza i prvi terminski ugovor za pšenicu novog roda. Ukupan promet je iznosio 5.377 tona robe (+8,63 odsto u odnosu na prethodni sedmodnevni period), čija je finansijska vrednost iznosila 177.733.700 dinara (+19,48 odsto).

Kukuruz je bio najdominantnija kultura u trgovanju, što je praćeno rastom cene usled povećanje potražnje. Žuto zrno se trgovalo u cenovnom rasponu od 26,00 do 27,00 din/kg bez PDV. Istorijski maksimum od 27,30 din/kg poslednji put je zabeležen u septembru 2012. godine. 

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 3.5. – 7.5.2021. godine/Izvor: Produktna berza Novi Sad

Prvi terminski ugovor za pšenicu novog roda sa isporukom tokom jula zaključen je po ceni od 21,00 din/kg bez PDV. Pšenica sa manje proteina, prošlogodišnjeg roda, trgovana je po jedinstvenoj ceni od 23,00 din/kg bez PDV. Međutim tražnja za pšenicom srednjeg i boljeg kvaliteta po 24,00 din/kg nije rezultirala zaključenjem berzanskih ugovora.

Soja je, nakon višenedeljnog konstantnog rasta, konačno zabeležila korekciju cena. Najviša cena sojinog zrna je zabeležena tokom aprila i iznosila je 85,20 din/kg bez PDV, dok se ove nedelje njime trgovalo po jedinstvenoj ceni od 84,00 din/kg bez PDV.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...