poziv lokalnim samoupravama da učestvuju u nacionalnom programu energetske sanacije

Nastavljaju se subvencije za unapređenje energetske efikasnosti

BiznisInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

13.10.2022 14:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastavljaju se subvencije za unapređenje energetske efikasnosti Nastavljaju se subvencije za unapređenje energetske efikasnosti
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u četvrtak da će biti nastavljeno subvencionisanje unapređenja energetske efikasnosti, jer to ulaganje donosi i smanjenje... Nastavljaju se subvencije za unapređenje energetske efikasnosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u četvrtak da će biti nastavljeno subvencionisanje unapređenja energetske efikasnosti, jer to ulaganje donosi i smanjenje potrošnje i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ona je u Kuli obišla radove na ugradnji solarnih panela u Osnovnoj školi „Iso Bajić“, kao i radove u okviru programa energetske sanacije porodičnih kuća i domaćinstava, i pozvala lokalne samouprave da učestvuju u nacionalnom programu energetske sanacije.

„Кula je prvi grad u Srbiji koji je došao gotovo do kraja u realizaciji projekta u nacionalnom programu energetske sanacije objekata od javnog značaja. Ovo je prva škola u programu i solarni paneli čije postavljanje će biti završeno sutra, pomoći će da se smanji potrošnja električne energije za gotovo 40 odsto i sledećeg meseca ćemo proveriti da li je i u kojoj meri ostvarena ta ušteda“, rekla je ministarka.

Istakla je da je to primer za sve koji upravljaju javnim ustanovama da nema razloga da se ne prijave na javne pozive koje sprovodi Ministarstvo energetike.

„Posetili smo danas domaćinstvo porodice Ilić, na čijoj kući se radi termoizolacija spoljnih zidova, što je investicija vredna 900.000 dinara, a što će značajno smanjiti potrošnju, pre svega, toplotne energije“, rekla je Mihajlović.

Navela je da za domaćinstva država daje 50 odsto subvencija, za energetsku sanaciju javnih objekata to je 70 procenata, kao i da ima dovoljno novca, jer je cilj da ljudi u Srbiji vide da su ovi projekti realni i mogući, te da postoje jasne procedure koje su maksimalno pojednostavljene.

„Кula je inače grad prepoznat po tome da drugačije posmatra proces energetske tranzicije, jer je ovde izgrađena prva vetroelektrana, grade se dve solarne elektrane, Кula je prva ušla u program energetske sanacije, odvojili su prilično novca u svom budžetu i verujem da će i narednih godina nastaviti sa tom praksom, a ministarstvo je tu da pomogne“, izjavila je Mihajlović.

Predsednik opštine Кula Damjan Miljanić najavio je da će ta lokalna samouprava učestvovati i sledeće godine u projektima koje sprovodi ministarstvo, bez čije podrške opština ne bi mogla sama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...