Smanjen rizik od recesije u SAD, ali rastu tenzije na Bliskom istoku

Nastavljen rast cena nafte

SvetVesti

12.8.2024 10:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nastavljen rast cena nafte Nastavljen rast cena nafte
Cene nafte su porasle petu uzastopnu sesiju u ponedeljak, zadržavajući više od tri odsto prošlonedeljnih dobitaka, jer su strahovi od recesije u SAD popustili,... Nastavljen rast cena nafte

Cene nafte su porasle petu uzastopnu sesiju u ponedeljak, zadržavajući više od tri odsto prošlonedeljnih dobitaka, jer su strahovi od recesije u SAD popustili, dok su geopolitičke tenzije na Bliskom istoku podstakle rast cena.

Fjučersi za referentnu Brent naftu su porasli za više od 0,3 odsto, na 79,94 dolara po barelu u ponedeljak ujutru, dok su fjučersi za američku naftu WTI (West Texas Intermediate) porasli za više od 0,55 odsto na 77,25 dolara, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Analitičari ističu da je podsticaj za cene nafte došao od prošlonedeljnih boljih od očekivanih podataka iz SAD, koji su ublažili strahove od recesije u Americi. Takođe postoji velika zabrinutost oko toga kada bi Iran mogao izvršiti odmazdu za ubistvo lidera Hamasa i Hezbolaha. Analitičari veruju da nije pitanje da li će, nego kada će biti pokrenut napad na Izrael.

Iran i Hezbolah su obećali osvetu za ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea, i vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra. „Tržište još čeka odgovor Irana“, rekao je šef istraživanja robe pri banci ING, Voren Paterson (Warren Patterson).

Pored toga, izraelski upad u Gazu se intenzivirao u subotu sa vazdušnim napadom na školski kompleks, u kojem je, prema podacima Civilne službe Gaze za hitne slučajeve, poginulo najmanje 90 ljudi, iako Izrael tvrdi da je broj žrtava preuveličan. Hamas je u nedelju izrazio sumnju u svoje učešće u novim pregovorima o prekidu vatre.

Nafta Brent završila je prošlu nedelju sa rastom od više od 3,5 odsto na nedeljnom nivou, dok je WTI porastao za više od četiri procenta, uz podršku pozitivnih ekonomskih podataka i povećanih nada za smanjenje kamatnih stopa u SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.