Investitori se nadaju većoj potražnji, ali brinu zbog jačanja dolara

Rast cena nafte uprkos neizvesnosti

SvetVesti

11.6.2024 09:55 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rast cena nafte uprkos neizvesnosti Rast cena nafte uprkos neizvesnosti
Cene nafte porasle su u ponedeljak za oko tri odsto podržane nadama u rastuću potražnju za gorivom ovog leta uprkos jačem američkom dolaru i... Rast cena nafte uprkos neizvesnosti

Cene nafte porasle su u ponedeljak za oko tri odsto podržane nadama u rastuću potražnju za gorivom ovog leta uprkos jačem američkom dolaru i očekivanjima da će američke Federalne rezerve zadržati kamatne stope na višem nivou duže vreme.

Fed je agresivno povećavao kamatne stope u 2022. i 2023. kako bi obuzdao rast inflacije. Te više kamatne stope povećale su troškove zaduživanja za potrošače i preduzeća, što može usporiti privredni rast i smanjiti potražnju za naftom, prenosi Reuters.

Slično tome, jači američki dolar može smanjiti potražnju za naftom tako što čini robu denominovanu u dolarima, poput nafte, skupljom za vlasnike drugih valuta. Cene referentne Brent nafte porasle su za oko dva dolara, ili 2,5 odsto, na više od 81,55 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta poskupela na više od 77,80 dolara, prema podacima portala OilPrice.

Analitičari banke Goldman Sachs očekuju da će cena nafte Brent porasti na 86 dolara po barelu u trećem kvartalu, navodeći u izveštaju da će snažna letnja potražnja za transportom gurnuti tržište nafte u deficit u trećem kvartalu od 1,3 miliona barela dnevno.

Prošle nedelje cene nafte zabeležile su treći uzastopni nedeljni gubitak zbog zabrinutosti da će plan Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika (OPEC+) za manje smanjenje proizvodnje od očekivanog, od oktobra doprineti rastućoj ponudi.

Pažnja investitora sada je usmerena na objavu podataka o indeksu potrošačkih cena za maj u SAD u sredu i nagoveštaja kada bi Fed mogao početi da smanjuje kamatne stope. Tržišta su smanjila očekivanja za smanjenje stopa u septembru nakon prošlonedeljnih jačih podataka o zapošljavanju, pri čemu sada šanse za smanjenje iznose manje od 50 odsto, nakon što su očekivanja pala sa 69 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.