Dvogodišnji program završava se u decembru 2024. godine

Naučna saradnja Srbije i Francuske omogućuje prijavu na veće evropske projekte

SrbijaVesti

1.2.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Naučna saradnja Srbije i Francuske omogućuje prijavu na veće evropske projekte Naučna saradnja Srbije i Francuske omogućuje prijavu na veće evropske projekte
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da je naučna saradnja Srbije i Francuske omogućila naučnicima da se prijave na velike... Naučna saradnja Srbije i Francuske omogućuje prijavu na veće evropske projekte

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da je naučna saradnja Srbije i Francuske omogućila naučnicima da se prijave na velike evropske projekte.


Kako je istakla prilikom svečanog obeležavanja dvadesetogodišnjice programa bilateralne naučne srpsko-francuske saradnje „Pavle Savić“ u ambasadi Francuske u Beogradu, do sada je 173 projekta prošlo kroz ovaj program, a uloženo je oko 350.000 evra.

„Rezultati govore koliko su projekti koji povezuju ljude bitni za razvoj nauke, ali i razvoj inovacionog sistema. Preko 70 odsto ovih projekata je dovelo do novih saradnji između francuskih i srpskih naučnika, produbljivanja znanja, razmene iskustava i prijava na neke mnogo veće evropske projekte“, navela je ona.

Begović je dodala i da ministarstvo podržava ovu saradnju, proširuje je i na saradnju sa startap ekosistemom i radi dalje na povezivanju naučnika i naše dve zemlje.

Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar (Pierre Cochard) rekao je da je u pitanju program koji pomaže francuskim i srpskim naučnicima da rade na projektima, koji im pružaju mogućnost da apliciraju za evropsko finansiranje.

„To je najbolji primer saradnje naših dveju zemalja. To je ono što najbolje može da se istakne u istraživačkoj saradnji, jer donosi izvanredne rezultate i obezbeđuje sredstva koja su važna“, istakao je Košar.

Cilj ovog dvogodišnjeg programa, koji traje od januara 2023. do decembra 2024. godine, jeste da u obe zemlje razvije naučnu i tehničku saradnju na visokom nivou sa posebnim naglaskom na uspostavljanju novih partnerstava i uključivanju mladih istraživača u projekte.


Nosilac ovog programa u Srbiji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok ga u Francuskoj sprovode Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove i Ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

 • MARA

  1.2.2024 #1 Author

  Bilo bi lepo da smo sapatnicj i saveznici

  Odgovori

 • ŽIZI

  3.2.2024 #2 Author

  Još samo ta nauka da se primeni

  Odgovori

 • MAJA

  5.2.2024 #3 Author

  Daj da na ekonomskom planu saradjujemo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...