Predstavnici domaćih fakulteta očekuju prve ugovore s međunarodnim partnerima

Naučno-obrazovne institucije iz 11 zemalja zainteresovane za saradnju sa Srbijom

Bolji posaoSrbijaSvetU fokusuVesti

16.12.2021 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Naučno-obrazovne institucije iz 11 zemalja zainteresovane za saradnju sa Srbijom Naučno-obrazovne institucije iz 11 zemalja zainteresovane za saradnju sa Srbijom
Međunarodne kompanije i naučno-obrazovne institucije iz 11 zemalja, među kojima su i Indija, Malezija, Španija, na B2B sastancima na Paviljonu Srbije na svetskoj izložbi... Naučno-obrazovne institucije iz 11 zemalja zainteresovane za saradnju sa Srbijom

Međunarodne kompanije i naučno-obrazovne institucije iz 11 zemalja, među kojima su i Indija, Malezija, Španija, na B2B sastancima na Paviljonu Srbije na svetskoj izložbi tokom Expo 2020 Dubai izrazile su interes za partnerstva sa srpskim institucijama i kompanijama, koje svojim inovacijama doprinose unapređenju učenja i savremenih veština đaka i studenata.

Ilhami Šišneliolu (Ilhami Sisnelioğlu) iz međunarodne kompanije K12net, koja se bavi razvojem softvera za obrazovanje, izjavio je da u Srbiji traže partnere i žele saradnju sa školama i univerzitetima u našoj zemlji. Osnivač i direktor MLI instituta na Malti Jezmond Fridžieri (Jesmond Friggieri) pozvao je srpske fakultete da kontaktiraju sa njegovim institutom, saopštava Privredna komora Srbije.

„Nameravamo da rastemo, a jedan od načina je saradnja u oblasti međunarodne razmene studenata kao i zajednički projekti i istraživanja“, rekao je Fradžieri.

Predstavnici domaćih fakulteta i instituta kažu da su ostvarili odlične kontakte na svetskoj izložbi “Expo2020 Dubai” i da uskoro očekuju prve ugovore i projekte sa međunarodnim partnerima.

„Očekujemo saradnju sa stranim partnerima koje smo pozvali da se uključe u naše projekte i međunarodnu saradnju na polju edukacije, doktorskim, master i osnovnim studijama“, kaže prodekan za nastavu Fakulteta za inženjerski menadžment iz Beograda Srđan Tomić i dodaje da su predstavnici Fakulteta imali brojne sastanke prethodnih dana na izložbi „Expo2020 Dubai“ sa kolegama iz Kolumbije, Jamajke i Malezije.

Aleksandar Sedmak iz Inovacionog centra Mašinskog Fakulteta iz Beograda kaže da je Centar ostvario značajne kontakte sa predstavnicima naše dijaspore u UAE i međunarodnim institucijama i ocenjuje da je „Expo2020 Dubai“ odlična prilika za srpske firme da se predstave jer, kaže, „američki san sada živi u Dubaiju“.

Rukovodilac Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike u PKS Ana Stojanović ocenila je da je delegacija naše zemlje na četvrtoj tematskoj nedelji „Znanje i učenje“, koja traje do 18. decembra na svetskoj izložbi “Expo2020 Dubai”, veoma dobro predstavila savremene projekte, softverska rešenja, studijske programe, inovativne didaktičke materijale i mogućnosti koje Srbija nudi u sferi obrazovanja i nauke kompanijama i univerzitetima širom sveta.

„Predstavnici državnih i privatnih kompanija, univerziteta, instituta, kao i naučno-tehnoloških parkova i organizacija iz naše zemlje, koji učestvuju na četvrtoj tematskoj nedelji Znanje i učenje u okviru Svetske izložbe u Dubaiju, imali su priliku da se predstave gostima Paviljona Srbije, naučno-privrednim delegacijama Indije, Malezije, Španije, Hrvatske, i drugih i da sa njima ostvare B2B sastanke i dogovore buduću saradnju“, izjavila je Stojanović.

U B2B razgovorima učestvovali su predstavnici 60 preduzeća, univerziteta, naučno-tehnoloških parkova i instituta iz Srbije i više od 40 predstavnika kompanija i univerziteta iz 11 zemalja učesnica „Ekspo2020 Dubai“.

Delegacija iz Srbije posetiće sutra najveći akademski centar u Dubaiju – Dubai International Academic City, kuću ključnih globalnih obrazovnih institucija sa više od 500 različitih obrazovnih programa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...