Projektima planirano 43.000 novih radnih mesta

Druga investiciona konferencija u Paviljonu Srbije na izložbi Expo Dubai 2020

BiznisBolji posaoInvesticijeManifestacijeSrbijaU fokusu

13.12.2021 09:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Druga investiciona konferencija u Paviljonu Srbije na izložbi Expo Dubai 2020 Druga investiciona konferencija u Paviljonu Srbije na izložbi Expo Dubai 2020
Razvojna agencija Srbije (RAS) i Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na svetskoj izložbi Expo Dubai 2020 danas u Paviljonu Srbije u Dubaiju organizuju... Druga investiciona konferencija u Paviljonu Srbije na izložbi Expo Dubai 2020

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na svetskoj izložbi Expo Dubai 2020 danas u Paviljonu Srbije u Dubaiju organizuju drugu investicionu konferenciju koja će predstaviti prilike za investiranje u sektorima automobilske industrije sa fokusom na električnu mobilnost, hemijske i industrije šinskih vozila.

Rastući trend ulaganja u održivi transport, e-mobilnost i nove tehnologije u proizvodnji u sektoru transporta prilika su da se Srbija pozicionira kao industrijski lider u ovom delu Evrope, te je Expo Dubai 2020 pravo mesto da se investitorima približe ova tri sektora i uspostavi kontakt za nova ulaganja, saopštila je RAS.

Investiciona konferencija posvećena industrijama održava se u toku tematske nedelje „Znanje i učenje“, te u će u tom duhu konferenciju otvoriti prvi potpredsenik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, piše Tanjug.

Učesnici i govornici biće savetnici iz RAS koji će publici predstaviti razloge i prilike za ulaganje u projekte električne mobilnosti i transporta i sektor hemijske industrije u Srbiji, gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić i predstavnici renomiranih kompanija iz segmenta transporta i hemijskoj sektora.

Sve popularnija tema e-mobilnosti i težnje na globalnom planu ka održivom razvoju i smanjenju emisije štetnih gasova usko su povezane sa automobilskom i šinskom industrijom koje predstavljaju ono što nazivamo održivim transportom.

Rastući trend ulaganja u e-mobilnost i nove tehnologije u proizvodnji u sektoru transporta prostor su u kome Srbija može da se pozicionira kao industrijski lider u ovom delu Evrope, a sa druge strane, hemijska industrija sa dugom tradicijom još jedan je od segmenata koji otvara veliki prostor za ulaganja i ima ulogu u težnjama ka održivom i zelenom razvoju kako unutar samih procesa proizvodnje tog sektora tako i kao potpora, na primer, drugim industrijama.

Na konferenciji će biti prisutni i predstavnici obrazovnih institucija, naučnih instituta iz Srbije, poput Mašinskog i Hemijskog fakulteta, Instituta Vinča, predstavnici ministarstva koji se bave dualnim obrazovanjem i drugih, otvorenih za dalje povezivanje i saradnju obrazovnog i naučnog sistema sa kompanijama i potencijalnim investitorima.

Sa osamdesetogodišnjom tradicijom i vrednošću projekata od oko dve milijarde evra od 2019. godine, kojima je planirano otvaranje oko 43.000 radnih mesta, automobilska industrija u Srbiji sve više je usmerena na projekte visokotehnološkog karaktera, električnu mobilnost i održive vidove transporta i tehnološki napredne segmente sektora.

Težnja konferencije je privlačenje pažnje dodatnih investitora iz sveta koji su spremni da u ovakve projekte.

Kao deo teme održivog transporta, na investicionoj konferenciji biće reči i o proizvodnji u okviru železničkog transporta, navodi RAS.

Evropski zeleni dogovor (European Green Deal) Evropske komisije predviđa smanjenje emisije štetnih gasova za 90 odsto do 2050. godine.

„Prema Strategiji održive i pametne mobilnosti Evropske komisije i njenim akcionim planom, Evropa je usmerena ka sve većem korišćenju železnice kao jednog od vidova pametnog, konkurentnog, bezbednog i pristupačnog transportnog sistema, a to znači i da će rasti ulaganja u proizvodnju komponenti za ovu industriju, a Srbija može naći svoje mesto upravo u investicijama u ovoj oblasti“, ističe savetnica za komunikacije u Razvojnoj agenciji Srbije Dragana Krunić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...