NBA U VELIKIM DUGOVIMA Rešenje u proširenju lige za dva tima, Sijetl i Las Vegas

InvesticijeLifestyleNovacSvetVestiZanimljivosti

11.1.2021 10:51 Autor: Marko Miladinović 0

NBA U VELIKIM DUGOVIMA Rešenje u proširenju lige za dva tima, Sijetl i Las Vegas NBA U VELIKIM DUGOVIMA Rešenje u proširenju lige za dva tima, Sijetl i Las Vegas
Najpopularnija košarkaška liga na svetu nije baš dobro pregrmela vrhunac pandemijske krize, u finansijskom smislu. Gotovo tromesečno finiširanje prethodne sezone u specijalnim uslovima zatvorenog... NBA U VELIKIM DUGOVIMA Rešenje u proširenju lige za dva tima, Sijetl i Las Vegas

Najpopularnija košarkaška liga na svetu nije baš dobro pregrmela vrhunac pandemijske krize, u finansijskom smislu.

Gotovo tromesečno finiširanje prethodne sezone u specijalnim uslovima zatvorenog „mehura“ na terenima sportskih dvorana u okviru Disney World kompleksa na Floridi koštalo je bord upravljača NBA lige čitavih milijardu dolara. Pored toga, komesar lige Adam Silver u više obraćanja medijima naglasio je da pad zarade od neprodatih ulaznica takođe doseže sumu od oko milijardu dolara.

Najveći prihod koji liga i njene članice ostvaruju dolazi od prodaje televizijskih prava. Klubovi dodatnu zaradu dobijaju od prodaje brendirane robe.

Poslednja „nepandemijska sezona“ NBA lige, u celosti igrana pred publikom bila je 2018/19, sa zabeleženim prihodom od 8,76 milijardi dolara. Za razliku od nje, poslednje procene časopisa Forbes, najvećeg sportskog medija ESPN, kao i samog komesara lige, sezona 2019/20 ostvarila je približno 6,5 milijardi, ali su se zato mnogobrojni dugovi usput nagomilavali.

Liga je dužna pomoćnom osoblju, a pojedinačni klubovi će se tek suočiti sa izdacima za zarade samih košarkaša, zbog čega se još od septembra razmatra ideja o umanjenju njihovih plata u skladu sa smanjenim brojem utakmica u 2020. i 2021. godini.

sportovi
Foto: Pixabay.com

Solomonsko rešenje komesara Silvera

Poslednje listiranje po vrednosti svih 30 NBA klubova za 2020. godinu pokazuje zanimljive rezutate. Na prvom mestu, kao najvredniji klub, nalazi se New York Knicks sa 4,6 milijardi dolara. Popularni Niksi spadaju među najgora tri tima lige u poslednjoj deceniji, ako ne i šire, po ostvarenim sportskim rezultatima, ali s druge strane predstavljaju verovatno najveće tržište u SAD, njujorško, i igraju u jednoj od najpoznatijih sportskih dvorana na svetu, Medison Square Gardenu. Na drugom mestu su aktuelni šampioni, LA Lakersi, sa 4,4 milijarde dolara. Nasuprot njima, najmanje vredan je klub Memphis Grizzlies, sa 1,3 milijarde dolara.

Međutim, ove procene vrednosti u dobroj meri odražavaju rezultate koji su se prelili iz sezone odigrane godinu dana ranije. Očekuje se da će naredni finansijski pokazatelji bolje odraziti posledice pandemije, odnosno pad zarada i neto profita.

Zbog ovog nebranog grožđa u kom su se našli svi klubovi, ali i čitava liga, komesar Silver je iz naftalina izvadio stari plan za proširenje NBA, sa 30 na 32 učesnika. Nekoliko američkih gradova, kao i bogatih investitora, još od ranije je izrazilo svoju želju da dobiju NBA franšizu a među predloženim destinacijama najveće šanse imaju Sijetl i Las Vegas.

NBA je u svojoj istoriji imala dosta slučajeva preseljenja klubova, to jest „košarkaških franšiza“, američkim rečnikom. Sijetl je u bližoj prošlosti već imao klub – Seattle Supersonics, čiji najpoznatiji igrač tokom zlatnih devedesetih je bio čuveni Šon Kemp (Sean Kemp) i za koje je jedno vreme nastupao i naš Vladimir Radmanović. Klub je ugašen, odnosno preimenovan i preseljen u Oklahomu, 2008. godine, a poslednje veliko ime koje je draftovano u klub je Kevin Durent (Kevin Durant).

Ovaj put, ipak, ne bi se radilo o preuzimanju nekog od postojećih klubova, već formiranju dva u potpunosti nova. Liga bi imala 32 tima, podeljena u dve konferencije od po 16, i osam divizija od po četiri. Ubacivanjem Las Vegasa i Sijetla sa zapada Sjedinjenih Američkih Država, postojeći klubovi Minnesota Timberwolves i Memphis Grizzlies bili bi dodati Istočnoj konferenciji NBA lige. Na ovaj način bi se ostvarila i stara ideja o proporcionalnom ulasku u plej-of, odnosno prepolovljivanju učesnika u završnoj fazi prvenstva.

S druge strane, ideja Adam Silvera podrazumeva da ulazak u NBA nove učesnike košta 2,5 milijarde dolara po timu.

On se nada da će ova neverovatna cena privući neke od novostvorenih tehnoloških mogula, ili eventualno superbogate vlasnike kockarnica u Las Vegasu, za koje se pričalo da bi mogli i da se udruže u formiranju novog tima. No, ovolika cena gotovo sigurno će doživeti pad, ocenjuju novinari ESPN, jer je nerealno očekivati da će u uslovima pandemijskih troškova, čak i najbogatiji investitori prihvatiti da plate sumu koju očekuje bord upravljača NBA.

Ukoliko dođe do dogovora i dolaska novih vlasnika do kraja tekuće sezone, trebalo bi da proširena liga „zaigra“ 2022/2023, mada se u vreme korona krize mnoge stvari dešavale brže od očekivanog, pa je moguće da nas NBA iznenadi po tom pitanju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...