uspešno okončanje drugog razmatranja dogovorenog ekonomskog programa

NBS: MMF pohvalio rezultate Srbije u uslovima velikih šokova

BankeNovacSrbijaVesti

14.10.2022 15:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

NBS: MMF pohvalio rezultate Srbije u uslovima velikih šokova NBS: MMF pohvalio rezultate Srbije u uslovima velikih šokova
Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) su u razgovoru sa delegacijom Srbije, tokom Godišnje skupštine MMF-a i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu, pohvalili vlasti u... NBS: MMF pohvalio rezultate Srbije u uslovima velikih šokova

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) su u razgovoru sa delegacijom Srbije, tokom Godišnje skupštine MMF-a i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu, pohvalili vlasti u Srbiji za odlične rezultate postignute i u uslovima velikih šokova, kao i nastojanje da se unapred pripreme za dalje potencijalne neizvesnosti i krize, saopštila je u petak Narodna banka Srbije (NBS).

Ocenili su da je saradnja Srbije sa MMF u okviru aktuelnog aranžmana (Instrumenta za koordinaciju politika – PCI) veoma dobra, što je i potvrđeno uspešnim okončanjem drugog razmatranja dogovorenog ekonomskog programa.

Po oceni predstavnika MMF, Srbija je zabeležila odlične rezultate na makroekonomskom planu, što govori u prilog dobrim politikama koje su sprovođene, navela je NBS.

Dodaje se da je pohvaljena reakcija monetarnom politikom koja je ocenjena kao odgovarajuća u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka.

Delegacija Srbije, koju predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, u Vašingtonu je imala sastanke sa zamenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem, direktorom Sektora za Evropu u MMF-u Alfredom Кamerom, kao i s timom MMF za Srbiju, koji predvodi Jan Кejs Martejn.

Na tim sastancima je ukazano, kako je navela NBS, da izazova ima prilično i da potiču s globalnog tržišta poput visoke inflacije, energetske krize i sa njima povezanim zatezanjem globalnih finansijskih uslova.

Guvernerka NBS je istakla da Srbija može da posluži kao primer zemlje u kojoj nosioci politika deluju proaktivno i navela brojne aktivnosti koje predsednik Aleksandar Vučić preduzima kako bi se osigurala energetska stabilnost zemlje.

Kako je saopšteno, Bo Li je ocenio da iskustvo Srbije na planu diverzifikacije izvora energije može da bude koristan primer i za druge zemlje.

Tagovi
BANKE MMF NOVAC

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...