prolongiranje sukoba u Ukrajini i ishod poljoprivredne sezone odlučujući spoljni faktori

NBS očekuje opadajuću putanju inflacije

SrbijaVesti

12.4.2022 13:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

NBS očekuje opadajuću putanju inflacije NBS očekuje opadajuću putanju inflacije
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u martu na mesečnom nivou iznosila 0,8 odsto, što je blisko ostvarenjima iz prethodnih meseci. Kada... NBS očekuje opadajuću putanju inflacije

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u martu na mesečnom nivou iznosila 0,8 odsto, što je blisko ostvarenjima iz prethodnih meseci. Kada je reč o međugodišnjoj inflaciji ona je u martu 2021. godine iznosila 9,1 odsto, pri čemu je i dalje je više od dve trećine njenog kretanja određeno cenama hrane i energenata.

Mesečnu dinamiku kretanja inflacije u martu obeležili su rast cena prerađene hrane, cena u okviru bazne inflacije i cena energenata, kaže se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Rast cena prerađene hrane na mesečnom nivou u martu iznosio je 0,9 odsto, što je slična dinamika koja je zabeležena u periodu između decembra i februara, a sporija u odnosu na oktobar i novembar 2021. godine, kada je mesečni rast ovih cena iznosio u proseku oko dva odsto. Sporijem rastu cena prerađene hrane su doprinele i mere Vlade Srbije u pogledu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica.

Posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene prerađene hrane su u martu bile više za 10,9 odsto, dok su cene neprerađene hrane povećane za 26 odsto.

Visok međugodišnji rast cena hrane većim delom je posledica delovanja faktora na strani ponude na koje mere monetarne politike imaju ograničen efekat, kao što su prošlogodišnja suša, visok rast svetskih cena energenata i svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i, posledično, značajno uvećanih troškova u proizvodnji hrane.

Cene energenata su na mesečnom nivou u martu porasle za 1,4 odsto. Njihovo kretanje je u celosti bilo opredeljeno globalnim faktorima, pre svega rastom svetske cene nafte, koji se prelio i na rast cena naftnih derivata na domaćem tržištu.

Zabeleženi rast cena naftnih derivata u Srbiji u martu iznosio je 2,1 odsto i značajno je niži u odnosu na rast svetske cene nafte koja je u proseku povećana za oko 20 odsto, čemu je doprinela odluka vlade da privremeno smanji deo akciza na derivate nafte, saopštila je NBS u svojoj analizi.

U vezi s tim, dodaje se, očekivano je da nova uredba nastavi da ublažava prelivanje eventualnih šokova na svetskom tržištu nafte na cene naftnih derivata u Srbiji i na taj način smanji inflatorne pritiske.     

„Za razliku od pojedinih zemalja centralne i jugoistočne Evrope, međugodišnja bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) na koju mere monetarne politike mogu da utiču i dalje je znatno niža od ukupne i u martu je iznosila 4,8 odsto, čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima. Takođe, važan faktor niske i stabilne bazne inflacije su i usidrena srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora koja se u dužem vremenskom periodu kreću u granicama cilja. Dodatno, smanjivanju inflatornih pritisaka nastaviće da doprinosi i odluka Vlade Srbije da omogući preduzećima da do kraja juna 2022. kupuju struju po povoljnijim uslovima od tržišnih“, poručuju u NBS.

Prema projekciji Narodne banke Srbije iz februarskog Izveštaja o inflaciji, međugodišnja inflacija bi trebalo da do kraja perioda projekcije postepeno usporava ka centralnoj vrednosti cilja.

Neizvesnost, koja je karakterisala međunarodna robna i finansijska tržišta prethodnih meseci usled pojave novih sojeva virusa korona, pojačana je efektom geopolitičkih tenzija i izbijanjem krize u Ukrajini. To je za posledicu imalo dodatan znatan rast cena energenata, svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i metala, koje su se približile istorijski najvišim nivoima ili ih čak premašile.

I pored toga, procene NBS i dalje pokazuju da opadajuća putanja inflacije ne bi trebalo da bude ugrožena, pri čemu će inflacija na kraju godine u velikoj meri zavisiti od materijalizacije aktuelnih rizika. To se pre svega odnosi na dužinu trajanja konflikta u Ukrajini i na ishod ovogodišnje poljoprivredne sezone.

  • VERA

    12.4.2022 #1 Author

    Barem nesto da padne i smanji se. Ovi nemiri u Ukrajni ce po svemusudeci jos potrajati.

    Odgovori

  • Milovan94

    12.4.2022 #3 Author

    Teško da će opadaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...