Uoči oktobarskog sastanka Evropske centralne banke

Ne očekuju se nagle promene u monetarnoj politici evrozone

BankeEUNovacVesti

27.10.2021 17:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ne očekuju se nagle promene u monetarnoj politici evrozone Ne očekuju se nagle promene u monetarnoj politici evrozone
Iako se nije očekivalo da bi oktobarski sastanak Evropske centralne banke (ECB) trebalo da donese puno neizvesnosti, trenutna kombinacija usporavanja ekonomskog rasta i povećanja... Ne očekuju se nagle promene u monetarnoj politici evrozone

Iako se nije očekivalo da bi oktobarski sastanak Evropske centralne banke (ECB) trebalo da donese puno neizvesnosti, trenutna kombinacija usporavanja ekonomskog rasta i povećanja inflacije, mogla bi da ga učini uzbudljivim.

Malo je verovatno da će biti velikih odluka u pogledu hitnog pandemijskog programa otkupa obveznica pre decembra, ali investitori sa znatiželjom iščekuju javno obraćanje predsednice ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) nakon sastanka u četvrtak, prenosi CNBC.

Ekonomija evrozone trenutno se suočava sa višestrukim negativnim ekonomskim šokovima. Uska grla u lancu snabdevanja dovela su do nestašice svih vrsta robe, a cene gasa su rekordno visoke. Uprkos ovim neizvesnostima, tržište očekuje da će se ECB odlučiti za povećanje ključne kamatne stope krajem 2022. godine.

Ranije ovog meseca, glavni ekonomista ECB Filip Lejn (Philip Lane) doveo je u pitanje da li će kamatne stope porasti na kraju sledeće godine, s obzirom na to da je centralna banka rekla da neće podizati stope dok inflacija ne bude na dva odsto u srednjem roku.

Foto: Tanjug/AP

„Kada pogledate tržišne cene krive terminske kamatne stope, mislim da je teško pomiriti neke od tržišnih stavova sa našim prilično jasnim, direktnim smernicama“, rekao je Lejn, prenosi Reuters. Prema oceni analitičara Deutsche Bank tržište će hteti da čuje da li će Lagard pojednako snažno kao i glavni ekonomista ECB da je tržišni tajming u suprotnosti sa eventualnim novim smernicama.

Septembarske brojke pružaju okvirne dokaze da je deo inflacije koji je sustizao jednokratan i stoga privremen, dok pritisak na cene koji proizilazi iz uskih grla za sada ne jenjava. Investitori će pratiti bilo kakve naznake promene u razmišljanju ECB o prirodi trenutnog rasta inflacije.

Do sada je narativ bio da se „očekuje da će sadašnji porast inflacije biti uglavnom privremen i da se osnovni pritisci na cene rastu samo sporo“, kako je Lagard izjavila u septembru. Svaka promena ove procene mogla bi biti pravi pokretač tržišta jer bi takođe podrazumevala više radikalan unutar Upravnog saveta ECB. Većina ekonomista ipak očekuje da će prevladati umeren stav ECB i da neće biti naglih promena monetarne politike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...