NE ODUSTAJE OD EVRA Uprkos koroni Hrvatska hoće u monetarnu uniju

RegionVesti

31.3.2020 13:14 Autor: Ljiljana Begović 0

NE ODUSTAJE OD EVRA Uprkos koroni Hrvatska hoće u monetarnu uniju NE ODUSTAJE OD EVRA Uprkos koroni Hrvatska hoće u monetarnu uniju
Hrvatska će nastaviti sa uvođenjem evra uprkos negativnim efektima pandemije korona virusa na ekonomiju, saopštila je hrvatska Centralna banka. Prošlog jula, Hrvatska je obećala... NE ODUSTAJE OD EVRA Uprkos koroni Hrvatska hoće u monetarnu uniju

Hrvatska će nastaviti sa uvođenjem evra uprkos negativnim efektima pandemije korona virusa na ekonomiju, saopštila je hrvatska Centralna banka.

Prošlog jula, Hrvatska je obećala Evropskoj centralnoj banci i Briselu da će u toku godine implementirati reforme kako bi dobila odobrenje da se pridruži ERM-2, pripremnoj fazi za uvođenje evra u kojoj zemlja kandidat mora da provede najmanje dve godine i dokaže da ima stabilnu valutu.

„Naš plan za ERM-2 nastavlja se uprkos trenutnoj krizi i ispunićemo sve svoje obaveze. U tom kontekstu, pridruživanje ERM-2 u drugoj polovini godine ostaje veoma realističan scenario“, saopštila je hrvatska Centralna banka za Rojters. Reforme neophodne za pridruživanje ERM-2 uključuju mere za nadgledanje banaka i sprečavanje pranja novca, piše britanska agencija.

Hrvatska je dosad resitrovala 790 zaraženih i šest preminulih od korona virusa. Vlasti su uvele karantin i objavile mere za podršku privredi, uključujući i tromesečno odlaganje poreskih obaveza i sistem državne isplate minimalnih plata za radnike kompanija pogođenih krizom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...