Manjak eksperata potencijalno usporava prelazak na električna vozila

Nedostatak obučenih kadrova u industriji za proizvodnju baterija

EkologijaSvetU fokusuVesti

5.10.2021 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nedostatak obučenih kadrova u industriji za proizvodnju baterija Nedostatak obučenih kadrova u industriji za proizvodnju baterija
Južnokorejski giganti za proizvodnju baterija za električna vozila (EV) suočavaju se sa nedostatkom stručnih radnika, zbog čega bi se trka za uvođenje transportnih sredstava... Nedostatak obučenih kadrova u industriji za proizvodnju baterija

Južnokorejski giganti za proizvodnju baterija za električna vozila (EV) suočavaju se sa nedostatkom stručnih radnika, zbog čega bi se trka za uvođenje transportnih sredstava za nultim emisijama odužila.

Tri glavna igrača u Južnoj Koreji koji upravljaju trećinom globalnog tržišta za proizvodnju baterija za EV bore se da pronađu eksperte u oblasti inženjeringa zbog potreba takozvanih “tehnoloških balona”.

Kompanije poput LG Energy Solutions (LGES), SK On i Samsung SDI Co. Ltd se rangiraju među najvećim globalnim proizvođačima baterija za vozila koja proizvode kompanije kao što su Tesla Inc. (TSLA.o), Volkswagen (VOWG_P.DE) i Ford Motor Company (FN), između ostalih.

Portparol kompanije LGES navodi da je ova grana industrije naglo počela da raste, te da im sada nedostaju ljudi iz struke. Eho ovoga osetio se i u druge dve južnokorejske kompanije, a iz SK On-a opisuju ovo iznenadno širenje sektora kao “eksponencijalno.”

Prema podacima Asocijacije baterijske industrije u Koreji, sektor za proizvodnju baterija se duplirao u poslednjih pet godine. U Južnoj Koreji ima manje od 3.000 pozicija za radnike sa srednjom stručnom spremom u oblastima kao što je istraživanje i dizajn. Kompanije LGES, SK On i Samsung SDI trenutno imaju oko 19.000 zaposlenih.

Kriza u Južnoj Koreji reflektuje ovaj nedostatak radne snage na svetsko tržište baterija, koje će, prema prognozama IHS Markit-a, do 2025. godine porast do blizu 90 milijardi dolara.

Evropska koalicija za proizvodnju baterija očekuje strukovno preusmeravanje u ovoj oblasti, jer će baterijskoj industriji biti potrebno oko 800.000 novih radnika do 2025. godine.

Reagujući na globalnu krizu, neki eksperti u ovoj oblasti kažu da će rupa nastala zbog ovog nedostatka uticati na napredak u proizvodnji baterija, na koju računaju svi oni koji se zalažu za “čišćenje” saobraćaja, koji je do sada bio najveći zagađivač.

Potražnja talenata u baterijskoj industriji prevazilazi broj obučenih kadrova, pa se proizvođači utrkuju da dođu do ove male grupe, kako ne bi zaostali na tržištu koje se ubrzano širi, izjavio je bezbednosni analitičar iz Samsung-a Čo Jan-Rul. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...