Rast potražnje za naftom ove godine manji od očekivanog

Neizvesno najavljeno povećanje proizvodnje u zemljama OPEC+

SvetVesti

9.8.2024 15:46 Autor: Vladimir Jokanović 1

Neizvesno najavljeno povećanje proizvodnje u zemljama OPEC+ Neizvesno najavljeno povećanje proizvodnje u zemljama OPEC+
Globalni rast potražnje za naftom mora biti ubrzan u narednim mesecima, inače će tržište imati problema da apsorbuje povećanje ponude nafte koje OPEC+ planira... Neizvesno najavljeno povećanje proizvodnje u zemljama OPEC+

Globalni rast potražnje za naftom mora biti ubrzan u narednim mesecima, inače će tržište imati problema da apsorbuje povećanje ponude nafte koje OPEC+ planira od oktobra, prema podacima, analitičarima i izvorima iz industrije.

Rast potražnje za naftom u prvih sedam meseci ove godine u glavnim potrošačima poput SAD i Kine nije ispunio očekivanja, čak i pre nego što su se ponovo pojavili strahovi od recesije u SAD, što je izazvalo globalnu rasprodaju akcija i obveznica ove nedelje, prenosi Reuters.

Ako se ekonomija dodatno uspori, rast potražnje za naftom će se verovatno usporiti zajedno s njom. To znači da bi OPEC+ morao ili odložiti planove za povećanje proizvodnje nafte ili prihvatiti niže cene za veću ponudu, smatraju analitičari. Analitičari ocenjuju da u trenutnim okolnostima značajnog rizika od recesije, malo je verovatno da će OPEC+ nastaviti s planiranim povećanjem u oktobru.

Cena nafte pala je ispod 80 dolara po barelu u avgustu, što je manje od onoga što većini članica OPEC+ treba da bi uravnotežile svoje budžete. Potražnja za naftom je u riziku od pada, navode analitičari ukazujući na zabrinutost oko kineske i američke ekonomije.

U prvih sedam meseci tekuće godine, kineski uvoz sirove nafte iznosio je 10,89 miliona barela dnevno, što je pad od 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju zvanični podaci objavljeni ove nedelje. Smanjena potrošnja dizela u Kini, zbog rasta upotrebe kamiona na TPG, utiče na domaću potražnju za gorivom, kao i usporena ekonomija koja se suočava sa produženom krizom u sektoru nekretnina.

Potrošnja nafte u SAD porasla je do jula za 220.000 barela dnevno u odnosu na prethodnu godinu, sa prosekom od 20,25 miliona barela dnevno, prema računici na osnovu vladinih procena. Potražnja će morati da se ubrza kako bi dostigla vladinu prognozu za 2024. godinu od 20,5 miliona barela dnevno.

  • SENSEI

    9.8.2024 #1 Author

    Jeste neizvesno, ali je ipak najavljeno povećanje proizvodnje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.