VELIKA BRITANIJA NA PUTU EKONOMSKOG OPORAVKA

Nema opasnosti od visoke inflacije, smatra Banka Engleske

SvetVesti

28.5.2021 08:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nema opasnosti od visoke inflacije, smatra Banka Engleske Nema opasnosti od visoke inflacije, smatra Banka Engleske
Velika Britanija nije na putu povratka na stope inflacije viđene sedamdesetih godina, a kamatne stope bi morale da padnu ispod nule, ako ekonomija posustane... Nema opasnosti od visoke inflacije, smatra Banka Engleske

Velika Britanija nije na putu povratka na stope inflacije viđene sedamdesetih godina, a kamatne stope bi morale da padnu ispod nule, ako ekonomija posustane u narednim mesecima, ocenio je jedan od kreatora politike Banke Engleske, Gertjan Vlige (Gertjan Vlieghe).

Vlige, koji je jedan od devet članova Odbora za monetarnu politiku Banke Engleske, rekao je da Velika Britanija još nije izašla iz problema, uprkos porastu aktivnosti koju je omogućila vakcinacija protiv korona virusa, kao i da postoji rizik od veće nezaposlenosti usled prestanka programa pomoći, prenosi Guardian.

On je naveo da će nakon pada privrednih aktivnosti bez presedana u 2020. godini, doći do istog takvog porasta u 2021. godini. “Postoji neko iskušenje da se to nazove procvatom. Mislim da je pravilnije to nazvati potencijalnim povratkom u normalu“, kazao je Vlige.

Njegovi komentari usledili su nakon što je najnoviji izveštaj ekonomskih podataka Zavoda za nacionalnu statistiku pokazao da se dalji rast ekonomske aktivnosti povećao sa slobodnim radnim mestima, upotrebom kreditnih i debitnih kartica i rezervacijama restorana usled ublažavanja epidemioloških ograničenja ranije ovog meseca.

On je odbacio mogućnost da su povećanje novčane mase, cene roba ili zarade razlozi za povećanje stope inflacije iznad vladinog cilja od dva odsto, navodeći da je poređenje sa sedamdesetim godinama (dvocifrene inflacije) pogrešno. On je istakao da prvo povećanje kamatnih stopa neće biti potrebno do 2022. godine, čak ako bi ekonomija porasla za 7,25 odsto u ovoj i 5,75 odsto u idućoj godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...