Isplata počinje 1. juna

Nema prijavljivanja nezaposlenih za dodatnih 60 evra državne pomoći

SrbijaVesti

19.4.2021 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nema prijavljivanja nezaposlenih za dodatnih 60 evra državne pomoći Nema prijavljivanja nezaposlenih za dodatnih 60 evra državne pomoći
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović izjavio je za medije da bi sa isplatom dodatnih 60 evra za nezaposlene trebalo početi od... Nema prijavljivanja nezaposlenih za dodatnih 60 evra državne pomoći

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović izjavio je za medije da bi sa isplatom dodatnih 60 evra za nezaposlene trebalo početi od 1. juna.

On je objasnio da se na evidenciji NSZ do nedavno nalazilo oko 540.000 ljudi, ali da očekuje da će se taj broj povećati posle najavljene državne pomoći. To povećanje će sa jedne strane, objašnjava, doći zbog prestanka mera Vlade krajem godine, a isto tako prijavljivanjem radno negativnog stanovništva kako bi iskoristili jednokratnu pomoć.

„Imaćemo oko 600.000 onih koji očekuju tu pomoć, to je ukupno oko 4,3 milijarde dinara“, izjavio je Martinović za RTS.

Iz Vlade Srbije istakli su da prijavljivanja za ovu vrstu pomoći neće biti, i ceo proces će se odvijati automatski.

„Nacionalna služba za zapošljavanje, pre početka isplate, sačiniće izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na pomoć i dostaviti ga Banci Poštanska štedionica. Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, počev od 1. juna ove godine“, saopštila je Vlada.

Pravo na isplatu imaju oni koji su upisani u evidenciju do 15. aprila 2021. godine. Uplata će automatski prispeti na novootvorene namenske račune u Poštanskoj štedionici, kao što je to bio slučaj i prethodni put.

„Svakog meseca ove godine pokrivamo neku vrstu pomoći za naše sugrađane. Mislim da je to dobro za potrošnju, to je dobro za optimizam. Dobro je da građani vide da država stoji iza njih u uslovima ove pandemije“, izjavio je za RTS ministar finansija Siniša Mali.

Podsetimo, u maju i novembru će u sklopu Vladinih mera podrške građanima i privredi u pandemiji, svi punoletni građani koji se prijave, dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

Stvaran broj nezaposlenih nije poznat

Tačan broj ljudi koji su zbog različitih mera izazvanih pandemijom korona virusa ostali bez posla nije poznat. Različite organizacije koje prate trendove na tržištu rada imaju posebnu metodologiju, pa su i podaci drugačiji. Ne treba zaboraviti da zvanična statistika prati registrovane radnike, pa ostaje sakrivena brojka zaposlenih „na crno“ koji su u pandemiji bili prvi na udaru otpuštanja.

Iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kažu da je od početka pandemije u martu bez posla ostalo oko 50.000 ljudi. Mnogi sindikati su tokom prethodne godine upozoravali da postoji tendencija države da se ovaj broj umanji i prikaže mnogo stabilnija slika nego što je to u realnosti.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti u poslednjem kvartalu 2019. iznosila je (9,7) približno isto kao i naredne godine (9,9). Sudeći prema tim podacima, nezaposlenost konstantno opada poslednjih godina, a uprkos pandemiji u drugom kvartalu 2020. godine iznosila je čak 7,3 odsto.

Foto: RZS

Ministar finansija Siniša Mali u avgustu prošle godine izjavio je da je ponosan na postignutu nezaposlenost od 7,3 odsto koja je na „istorijskom minimumu“. Mali je naveo da je su za uspeh bile ključne dobro osmišljene i uspešno sprovedene mere podrške privredi.

Statistika NSZ pokazuje da je 2020. broj evidentiranih nezaposlenih lica oko 550.000, to je tek približno 20.000 više nego 2019 godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...