NEMAČKA PLANIRA PROMENU ZAKONA ZBOG DEBAKLA KOMPANIJE WIRECARD Nakon nestanka skoro 2 milijarde evra iz budžeta

EUNovacVesti

30.6.2020 09:38 Autor: Ljiljana Begović 0

NEMAČKA PLANIRA PROMENU ZAKONA ZBOG DEBAKLA KOMPANIJE WIRECARD Nakon nestanka  skoro 2 milijarde evra iz budžeta NEMAČKA PLANIRA PROMENU ZAKONA ZBOG DEBAKLA KOMPANIJE WIRECARD Nakon nestanka  skoro 2 milijarde evra iz budžeta
Nemačka vlada planira da reformiše zakone o finansijskim izveštajima nakon urušavanja finansijsko-tehnološke kompanije „Wirecard“, kojoj je iz budžeta nestalo 1,9 milijardi evra. „Kompetentan, efikasan... NEMAČKA PLANIRA PROMENU ZAKONA ZBOG DEBAKLA KOMPANIJE WIRECARD Nakon nestanka  skoro 2 milijarde evra iz budžeta

Nemačka vlada planira da reformiše zakone o finansijskim izveštajima nakon urušavanja finansijsko-tehnološke kompanije „Wirecard“, kojoj je iz budžeta nestalo 1,9 milijardi evra.

„Kompetentan, efikasan i delotvoran postupak finansijskog izveštavanja važan je kako bi se osiguralo funkcionalno i transparentno tržište kapitala“, rekao je portparol nemačkog ministarstva pravosuđa.

„Wirecard“ je pokrenuo stečajni postupak nakon što je utvrđeno da mu nedostaju potvrde o depozitima ukupne vrednosti 1,9 milijardi evra, zbog čega su deonice kompanije ekstremno pale. Novac je trebalo da bude na računima u jugoistočnoj Aziji, za koje se sada smatra da nisu ni postojali, piše portal MarketWatch.

Nemački Panel za kontrolu standarda finansijskog izveštavanja (DPR) proverava ispunjavanje standarda u finansijskim izveštajima u ime države.

Nakon skandala sa „Wirecard“ regulatorne reforme najavio je i „Deutsche Boerse“, koji vodi berzu DAX s 30 vodećih nemačkih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

„Poverenje u tržište kapitala nedvosmisleno je pretrpelo težak udarac tokom zadnjih nekoliko dana. Naš je zadatak kao operatera tržišta između ostalog i jačanje poverenja na tržištu kapitala“, saopštio je operator, obećavajući „dubinski pregled i reviziju“ pravila i propisa.

„Wirecard“ je uvršten u indeks DAX u septembru 2018. godine. Sastav indeksa analizira se svaka tri meseca. Sledeća je revizija na rasporedu u septembru.

Nemačka finansijsko-tehnološka kompanija „Wirecard“ proglasila je stečaj nakon što je iz njenog budžeta netragom nestalo 1,9 milijardi evra, a nova uprava odlučila je da podnese zahtev na sudu u Minhenu zbog pretnje insolventnosti i prekomerne zaduženosti.

„Wirecard“ je osnovan 1999. godine u predgrađu Minhena, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom. S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks frankfurtske berze DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput „Deutsche Bank“ i „Commerzbank“

Njegov uspon protumačen je kao prodor finansijsko-tehnoloških kompanija u prostor koji je dotada bio rezervisan samo za tradicionalne zajmodavce. Njegova je tržišna vrednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi evra, a sada je postao prva kompanija  uvrštena u indeks DAX koja je propala.

Skandal je izbio nakon što ih je revizor „Ernst & Young“ upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrednosti 1,9 milijardi evra. U priču su se uključile dve banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o „Wirecard“ računima falsifikovani i da nemačka kompanija nije njihov klijent.

Kancelarija državnog tužioca u Minhenu pokrenuo je istragu protiv izvršnog direktora Markusa Brauna zbog sumnje da je falsifikovao podatke i manipulisao tržištem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...