Pregovori o povećanju tranzita preko Rusije

Nemačka zainteresovana za dva miliona tona kazahstanske nafte godišnje

SvetVesti

27.10.2023 12:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nemačka zainteresovana za dva miliona tona kazahstanske nafte godišnje Nemačka zainteresovana za dva miliona tona kazahstanske nafte godišnje
Ministarstvo energetike Kazahstana pregovara o povećanju obima isporuka nafte Nemačkoj preko naftovoda „Družba“ preko ruske teritorije na dva miliona tona godišnje, saopštio je resorni... Nemačka zainteresovana za dva miliona tona kazahstanske nafte godišnje

Ministarstvo energetike Kazahstana pregovara o povećanju obima isporuka nafte Nemačkoj preko naftovoda „Družba“ preko ruske teritorije na dva miliona tona godišnje, saopštio je resorni ministar Almasadam Satkaliev.

Prema njegovim rečima, Berlin je izrazio interesovanje za povećanje obima isporuka kazahstanske nafte tokom posete predsednika Kazahstana Nemačkoj. „Trenutno su u toku pregovori i dogovori sa ruskom stranom u vezi sa obezbeđivanja tranzita kazahstanske nafte preko teritorije Rusije“, rekao je Satkaliev, prenosi Komersant.

Ministar energetike Kazahstana istakao je da će tačan obim isporuka biti odobren nakon pregovora, a razgovara se o dva miliona tona godišnje. Kazahstanska nacionalna kompanija Kaztransoil podnela je zahtev u decembru prošle godine za transport 1,2 miliona tona nafte kroz naftovod „Družba“ u Nemačku tokom 2023. godine.

Kazahstanski operater isporučio je Nemačkoj prvu tranšu u februaru, a reč je o količini od 20.000 tona. Ruski PJSC Transneft i kaztransoil potpisali su u septembru sporazum o tranzitu nafte 2024. godine.

Tokom devet meseci tekuće godine obim transporta kazahstanske nafte kroz sistem magistralnih naftovoda Transnefta za dalju isporuku u Nemačku iznosio je 589,6 hiljada tona. Nemačkoj bi prema planu, u oktobru trebalo da bude isporučeno 100 hiljada tona nafte iz Kazahstana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...