Bundesbank upozorava na dalji rast cena stambenih nepokretnosti

Nemačke banke treba da kreiraju kontraciklični bafer

BankeNovacSvetVesti

25.11.2021 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačke banke treba da kreiraju kontraciklični bafer Nemačke banke treba da kreiraju kontraciklični bafer
Nemačke banke su izuzetno ranjive na precenjeno tržište imovine i zakonodavci bi trebalo da primoraju zajmodavce da kreiraju kapitalni bafer, odnosno zaštitu od rizika,... Nemačke banke treba da kreiraju kontraciklični bafer

Nemačke banke su izuzetno ranjive na precenjeno tržište imovine i zakonodavci bi trebalo da primoraju zajmodavce da kreiraju kapitalni bafer, odnosno zaštitu od rizika, saopšteno je u izveštaju nemačke centralne banke Bundesbank.

Nemačka je svela takozvani “kontraciklični” bafer za banke na nulu početkom pandemije, ali ekonomski rast je sada robustan, a rast pozajmica sve brži. To znači da bi banke trebalo da povuku više kapitala iz opticaja, kako bi se pripremile za “crne dane”, navode iz centralne nemačke banke.

Zamenica predsednika Bundesbanka Klaudija Buh (Claudia Buch) izjavila je da kontraciklični kapitalni bafer treba izgraditi što pre, piše Reuters.

Bafer, koji je sada na nuli, bio je postavljen na 0,25 ukupne izloženosti banaka pre pandemije, ali trenutna potražnja za kreditima ukazuje na to da će možda morati da se podigne na još viši nivo, dodali su iz Bundesbanka.

Ovaj bafer ne uzima u obzir eksplozivni rast na tržištu stambenih nepokretnosti, koje zahteva pažljivo nadgledanje i potencijalno uplitanje regulatora, navodi se u izveštaju.

Cene nekretnina nastavljaju da rastu i svi indikatori ukazuju na to da će se taj trend nastaviti, što će nekretnine učiniti precenjenim kako cene otkupa i iznajmljivanja budu prevazilazile prihode.

Iz banke su rekli da prevelike cene nekretnina za stanovanje pokazuju tendenciju da nastave da rastu. Bundesbank procenjuje da su one u 2020. godini u Nemačkoj bile od 10 do 30 odsto veće.

To znači da postoji mogućnost da banke precenjuju vrednost zaloga zajma, zbog čega su izložene ogromnim gubicima u slučaju prilagođavanja cena.

Banke su takođe ranjive i na kamatnu stopu jer veliki delovi njihovih dugoročnih zajmova predstavljaju fiksne rate, posebno kada su u pitanju hipoteke, dodali su iz Bundesbanka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...