Pad uvoza u industriji i trgovini

Nemačke kompanije sve manje zavise od uvoza iz Kine

EUVesti

12.4.2024 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačke kompanije sve manje zavise od uvoza iz Kine Nemačke kompanije sve manje zavise od uvoza iz Kine
Nemačke kompanije sve manje zavise od uvoza iz Kine u odnosu na period pre izbijanja rata u Ukrajini u februaru 2022, pokazao je izveštaj... Nemačke kompanije sve manje zavise od uvoza iz Kine

Nemačke kompanije sve manje zavise od uvoza iz Kine u odnosu na period pre izbijanja rata u Ukrajini u februaru 2022, pokazao je izveštaj Instituta za ekonomska istraživanja Ifo iz Minhena.

Prema istraživanju, oko 37 odsto anketiranih nemačkih firmi koje se bave proizvodnjom navodi da zavisi od uvoza intermedijarnih proizvoda iz Kine.

U februaru 2022. godine, neposredno pred početak rata u Ukrajini, je ovaj procenat bio veći i iznosio je 46 odsto, navodi Ifo, prenosi RT Vojvodine.

Udeo nemačkih kompanija koje se oslanjaju na važne inpute ili robu iz Kine je opao kako u industriji, tako i u trgovini.

Nasuprot tome, udeo nemačkih kompanija koji dobijaju važne inpute iz sopstvenih proizvodnih pogona u Kini se praktično nije promenio u odnosu na prošlo istraživanje i iznosi 11 odsto.

Glavni razlozi za plansko smanjenje uvoza iz Kine su rast političke neizvesnosti i želje kompanija da diverzifikuju svoje izvore snabdevanja, zaključuje se u izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...