Popović: Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani

ECB zadržala kamatne stope nepromenjenim

BankeEUIzdvajamo

11.4.2024 15:54 Autor: Vladimir Jokanović 1

ECB zadržala kamatne stope nepromenjenim ECB zadržala kamatne stope nepromenjenim
Evropska centralna banka se, kao i sve mudre institucije, rukovodi pravilom – bolje vrabac u ruci, nego golub na grani, ocenila je povodom najnovije... ECB zadržala kamatne stope nepromenjenim

Evropska centralna banka se, kao i sve mudre institucije, rukovodi pravilom – bolje vrabac u ruci, nego golub na grani, ocenila je povodom najnovije odluke ECB da zadrži nepromenjene kamatne stope profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Danica Popović.

ECB je na sastanku u četvrtak odlučila da do daljeg zadrži kamatne stope na rekordno visokom nivou (četiri odsto za depozite i 4,5 odsto za finansiranje), ali je poslala signal da razmatra njihovo smanjenje zbog nastavka pada inflacije u Evrozoni.

Podsetimo, godišnje inflacija u evrozoni u martu opala je na 2,4 procenta, što je bilo niže od predviđanja. To je podstaklo očekivanja da će ECB do leta početi da smanjuje kamatne stope.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) istakla je da se ECB ne obavezuje unapred na bilo koji nivo kamatnih stopa, već da bi „bilo prikladno smanjiti trenutni nivo ograničenja monetarne politike“, ako Upravni savet bude siguran u održiv povratak inflacije u ciljani okvir.

„Inflacija je smanjena i bliži se ciljanom okviru ECB od dva odsto, ali svaki promil iznad bi mogao da ohrabri trgovce da nastave sa poskupljenjima“, navela je Popović.

Foto: YouTube screenshot/ European Central Bank

Prema njenim rečima, mera zadržavanja kamatnih stopa na dosadašnjem nivou, deluje kao najsigurnija.

„Deluje mi da se time poručuje da je inflacija pod kontrolom, ali da pad kamatnih stopa mora ozbiljnije da se zasluži“, rekla je naša sagovornica.

Budući da je inflacija blizu cilja ECB od dva odsto, da je kreditiranje banaka u zastoju i da ekonomija jedva raste, ECB je dao nove naznake o mogućem smanjenju na sledećem sastanku.

„Ako bi ažurirana procena Saveta guvernera o izgledima za inflaciju, dinamika osnovne inflacije i snaga prenosa monetarne politike dodatno povećali njegovo uverenje da inflacija konvergira ka cilju na održiv način, bilo bi prikladno smanjiti trenutni nivo restrikcije monetarne politike“, saopštila je ECB.

Članovi ECB, uključujući i one koji obično podržavaju više stope, počeli su da podržavaju smanjenje stope na sastanku 6. juna, pod uslovom da ključni pokazatelji, uključujući rast plata i osnovnu inflaciju, i dalje budu u opadanju.

Međutim, ovu odluku sada može da iskomplikuje neizvesnost oko toga da li će Federalne rezerve moći da smanje svoje stope u junu, s obzirom na to da inflacija u SAD uporno ostaje iznad njihovog cilja. Prema podacima koje je u sredu objavio američki Biro za statistiku rada, inflacija u martu porasla je na 3,5 odsto.

Ivan Nikolić, viši naučni saradnik Ekonomskog instituta, rekao je ranije za Biznis.rs da ne očekuje da bi ECB mogle da krenu putem snižavanja kamatnih stopa pre nego što to učini Fed. Nikolić je naveo da je logično da ECB neće voditi divergentnu politiku, jer bi to dovelo do jačanja dolara u odnosu na evro.

Lagard je u odgovoru na novinarsko pitanje da li će ECB pratiti odluku Feda kada je u pitanju smanjenje kamatnih stopa navela da je „ECB zavisna od podataka, a ne od Feda“, ali da će podaci o inflaciji u SAD biti uzeti u obzir, kao i sve što utiče na evrozonu.

 • BIJUTI27

  14.4.2024 #1 Author

  Ljudske odluke i nadglsavanje u odboru odredju svetku i Evropsku ekonomiju……

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.